Velika zagađenost Neretve u blizini Mostara

Kanalizacija Mostara  izljeva se direktno u Neretvu. Stoga ne čudi da je ta rijeka najzagađenija upravo u dijelu koji prolazi kroz grad.

Pojačano zagađenje Neretve posebno je izraženo na području Mostara gdje nema prečistača otpadnih voda pa se otpadne materije i fekalije direktno izlijevaju u rijeku, izvijestio je Sanel Kajan, novinar Al Jazeere.

Posljednje analize koje su urađene u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokazuju da je u Neretvi izuzetno visoka koncentracija opasnih bakterija.

“Ukupan broj  bakterija je znatno veći u jednom litru vode nego što je to bilo prethodnih godina. Uzrok leži u tome, jer grad Mostar i većina drugih gradova kroz koje protiče Neretva nema pročistače tako da se sve otpadne, fekalne vode ulijevaju direktno u Neretvu.  Mikroorganizmi mogu prouzrokovati konjuktivitis kupača, upalu mokraćnih kanala, upalu uha, gljivična oboljenja i serozni meningitis”, pojasnio je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a

Kruti otpad

Osim opasnih bakterija, veliki problem predstavlja i kruti otpad koji sve češće završava u rijekama.

Gotovo tona otpada izvađena je ispod Starog mosta u jednoj od nedavnih akcija čišćenja korita rijeke Neretve.

No, bez obzira na to što se iz godine u godinu govori o sve većem postotku zagađenosti, uvijek postoje i oni koji između pretoplog mostarskog dana i osvježenja u Neretvi, izaberu Neretvu.

“Ovo nije mali vodopad čiste vode pod kojim možete potražiti osvježenje, što nerijetko čine turisti koji dođu u Mostar, vidjeti Stari most. Nažalost, ovo su otpadne vode i fekalije koje se ulijevaju u Neretvu”, izvijestio je Kajan.

Stanovnici Mostara slažu se da je rijeku, kakva je sada, teško uporediti s onom kakva je bila prije nekoliko decenija.

“Gradske vlasti  nisu u stanju popraviti kanalizacije koje plivaju po površini”, kazao je Dragan Arap, stanovnik Mostara. 

Njegov sugrađanin Muhamed Delalić je rekao: “Trebalo bi se poraditi na tom problemu. Uložiti potrebna sredstva da rijeka bude kao što je nekad bila. Zašto ići na more, kada je Neretva tu pored nas?!”  

Nevjerica Balića

I Emir Balić, legendarni bivši skakač sa Starog mosta s nevjericom komentira nebrigu o Neretvi.

“Na ovom mjestu je bio veliki pijesak i jedna od najposjećenijih plaža. Bilo je oko 3.000 ljudi. Svaki kvart u Mostaru je imao svoju plažu. Bilo je preko 30 plaža. Mi smo pili Neretvu, pili smo rijeku. Na plažama su bili prirodni izvori čiste vode. Sada ni njih nema”, kazao je nekadašnji višestruki prvak skokova sa Starog mosta.

Na poslani zahtjev da iz nadležne službe Gradske uprave Mostara daju komentar o situaciji u vezi sa neugradnjom pročišćivača i zagađenosti Neretve, stigao je kratki odgovor: “U Gradskoj upravi je kolektivni godišnji odmor”.

Iz resornog kantonalnog ministarstva tvrde da su prošle godine ka lokalnim zajednicama usmjerili blizu tri miliona maraka, tj. milion i po eura, a ove godine gotovo milion eura, između ostalog, i za rješavanje problema zagađenih vodotoka.

Međutim, Mostar još nema, godinama najavljivane, kolektore otpadnih voda. Ipak, ni to nije prepreka mostarskim skakačima da održavaju tradiciju skokova sa Starog.

Izvor: Al Jazeera