Nova namjena albanskih bunkera

Od najviših planina pa sve do jadranske obale, u Albaniji bunkera ima napretek – u prosjeku 24 na svaki kvadratni kilometar.

Iako mnoge Albance podsjećaju na gorku prošlost pod režimom Envera Hoxhe, drugi vide priliku za biznis.

U vrijeme komunizma, albanski diktator Enver Hoxha naložio je gradnju 750.000 bunkera zbog paranoičnog straha od strane invazije. Ispada da je za svakog četvrtog stanovnika Albanije izgrađen po jedan.

Ta je država danas članica NATO-a i bunkeri više nisu potrebni.

Sve je veći broj onih koji ih ruše kako bi gradili moderne hotele za strane goste, dok su neki bunkeri na obali Drača pretvoreni u restorane.

Kuhinja jednog od njih je ispod betonske kupole, debljine 1,3 metra. Kuhar kaže da je za ventilaciju trebalo bušiti sedmicu dana.

Ipak, investicije su se isplatile – strani turisti su česti gosti.

“Ovaj bunker služi kao orijentir za turiste. Pružamo im priliku da slikaju unutar njega. Gosti ostaju fascinirani kako smo pretvorili bunker u kuhinju. Moram da kažem kako svi turisti koji su došli da posjete ovaj objekat, probaju i hranu koja se priprema ovdje”, ističe Eris Xhihani, menadžer restorana Reni.

Patnja za graditelje

Za one koji su bili primorani da ih grade, bunkeri ne predstavljaju atrakciju, nego patnju kroz koju su prošli tokom komunizma.

Nermin Pustina sada živi u Austriji, ali je svoje djetinstvo provela u Albaniji. Kaže kako bi se bunkeri trebali srušiti, jer je podsjećaju na ono kroz šta je prošla kada je imala 17 godina.

“Najteže mi je bilo kada sam radila s betonom. Cijeli dan smo morali da pripremamo materijal. U ponoć bismo se morali probuditi da miješamo i postavljamo beton. Nije bilo razlike. Svi, i muškarci i žene, morali su da rade. Morali smo da nosimo beton u kofama. Sjećam se kako nisam mogla da ih nosim, a oni su govorili da moram. Bilo je to veoma loše vrijeme. Tada sam imala 17 a to je trajalo sve do moje 24. godine”, kazala je.

U Draču, kao i ostalim gradovima u Albaniji, visoki neboderi sve više zamjenjuju bunkere, navodi novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

No, tragovi diktature Envera Hoxhe još dugo vremena će se moći vidjeti u Albaniji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Albanija ima prelijepu obalu, ali nedovoljno hotela. Međutim, ono čega ima na pretek su neiskorišteni bunkeri. Studenti iz Albanije zajedno sa svojim vršnjacima iz Njemačke imaju plan za jedinstveno turističko iskustvo. Bunkeri kao prenoćišta za turiste.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO