Lustracija podijelila makedonsku javnost

Dva poznata pisca i jedan skulptor, članovi Makedonske akademije nauka i umjetnosti, proglašeni su saradnicima tajnih službi.

Dio javnosti optužuje lustratore da ovim ruše makedonsku kulturu i identitet, dok lustratori kažu da su akademici, sarađujući s policijom, u vrijeme bivše Jugoslavije, izgradili karijere.

Lustratori objavljuju nove dosjee u kojima su utvrdili da su sa tajnim službama sarađivali akademici – Slavko Janevski, Božin Pavlovski i Tome Serafimovski. Ne jenjavaju reakcije na ovaj proces, a najglasniji je pisac Dimitar Baševski.

„Ruše vrijednosti koje su stvarali akademici i koje su osnova makedonske nacije“, kategoričan je u svom stavu o lustratorima.

Predsjednik Komisije za verifikaciju činjenica Tome Adžiev kaže da su intelektualci profitirali saradnjom sa tajnim službama.

„Napredovali su u profesiji. Iz dokumenata se jasno vidi da su ti građani, zbog toga što su sarađivali, imali uspon u karijerama“, kazao je, te dodao da su akademici iz ideoloških razloga sarađivali sa policijom.

No, jedan lustrator tvrdi suprotno: razgovori sa službama nisu povezani sa komunističkom ideologijom.

Provjeravanje funkcionera

Čedomir Damjanovski, inače član Komisije, kaže da je, prema dosjeima, policija dolazila u kancelarije lustriranih akademika i razgovarala sa njima.

„Oni nisu potpisali da će sarađivati, nisu primali novac za informacije. Sada kažu da su sarađivali zbog karijere. Pa Tome Serafimovski je stekao karijeru praveći skulpture, a ne kao doušnik, ako je već to bio, kako oni tvrde“, smatra Damjanovski.

Lustatori kažu kako istovremeno provjeravaju da li su i aktuelni vršioci javnih funkcija sarađivali sa policijom. Novinarka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska kaže kako proces izaziva nove podjele u Makedoniji.

„Kritičari procesa nezadovoljni su jer kažu da lustratori, umesto da proveravaju da li su sa tajnim službama sarađivali sadašnji funkcioneri, oni proveravaju preminule i penzionisane građane“, dodaje.

Bivši poslanik Stojan Andov, koji se zalagao za lustraciju, kaže da način na koji se provodi proces ne demokratizuje društvo.

„Aktuelne odluke komisije izazivaju šokantne efekte u društvu. Tako građani zaborave na neuspjeh u eurointegracijama i to postaje sporedno pitanje. Zaboravljamo na ubrzano povećanje javnog duga i deficita u budžetu. Zaboravljamo na izoliranosti zemlje“, ističe Andov.

Ustavni sud je utvrdio da je protivustavno lustriranje bivših funkcionera. Na ovo, vladajuća VMRO DPMNE je odgovorila novim zakonom, koji predviđa lustraciju i za bivše i preminule funkcionere.

Izvor: Al Jazeera