Lustracija podijelila makedonsku javnost

Dva poznata pisca i jedan skulptor, članovi Makedonske akademije nauka i umjetnosti, proglašeni su saradnicima tajnih službi.

Dio javnosti optužuje lustratore da ovim ruše makedonsku kulturu i identitet, dok lustratori kažu da su akademici, sarađujući s policijom, u vrijeme bivše Jugoslavije, izgradili karijere.

Lustratori objavljuju nove dosjee u kojima su utvrdili da su sa tajnim službama sarađivali akademici – Slavko Janevski, Božin Pavlovski i Tome Serafimovski. Ne jenjavaju reakcije na ovaj proces, a najglasniji je pisac Dimitar Baševski.

„Ruše vrijednosti koje su stvarali akademici i koje su osnova makedonske nacije“, kategoričan je u svom stavu o lustratorima.

Predsjednik Komisije za verifikaciju činjenica Tome Adžiev kaže da su intelektualci profitirali saradnjom sa tajnim službama.

„Napredovali su u profesiji. Iz dokumenata se jasno vidi da su ti građani, zbog toga što su sarađivali, imali uspon u karijerama“, kazao je, te dodao da su akademici iz ideoloških razloga sarađivali sa policijom.

No, jedan lustrator tvrdi suprotno: razgovori sa službama nisu povezani sa komunističkom ideologijom.

Provjeravanje funkcionera

Čedomir Damjanovski, inače član Komisije, kaže da je, prema dosjeima, policija dolazila u kancelarije lustriranih akademika i razgovarala sa njima.

„Oni nisu potpisali da će sarađivati, nisu primali novac za informacije. Sada kažu da su sarađivali zbog karijere. Pa Tome Serafimovski je stekao karijeru praveći skulpture, a ne kao doušnik, ako je već to bio, kako oni tvrde“, smatra Damjanovski.

Lustatori kažu kako istovremeno provjeravaju da li su i aktuelni vršioci javnih funkcija sarađivali sa policijom. Novinarka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska kaže kako proces izaziva nove podjele u Makedoniji.

„Kritičari procesa nezadovoljni su jer kažu da lustratori, umesto da proveravaju da li su sa tajnim službama sarađivali sadašnji funkcioneri, oni proveravaju preminule i penzionisane građane“, dodaje.

Bivši poslanik Stojan Andov, koji se zalagao za lustraciju, kaže da način na koji se provodi proces ne demokratizuje društvo.

„Aktuelne odluke komisije izazivaju šokantne efekte u društvu. Tako građani zaborave na neuspjeh u eurointegracijama i to postaje sporedno pitanje. Zaboravljamo na ubrzano povećanje javnog duga i deficita u budžetu. Zaboravljamo na izoliranosti zemlje“, ističe Andov.

Ustavni sud je utvrdio da je protivustavno lustriranje bivših funkcionera. Na ovo, vladajuća VMRO DPMNE je odgovorila novim zakonom, koji predviđa lustraciju i za bivše i preminule funkcionere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Građani su svjesni da njihova glavna nevolja nisu tranzicija, niti lustracija, već pretjerana politizacija društva, koja pretjerano parališe svaki posao.

Mišljenje autora
Published On 03 Jul 2012

Donošenjem zakona o lustraciji, zemlje regije obračunale bi se sa licima koja su potpirivala ratove i razvijale mreže organizovanog kriminala.

Mišljenje autora
Published On 17 Jan 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO