Nanotehnologija kao naučna fantastika

Mašine veličine molekule, solarni paneli veličine lista papira. Ne, to nije naučna fantastika, to je nanotehnologija. Univerzitet Albany iz New Yorka odlučio je pažnju usmjeriti na razvoj ove mikroskopske tehnologije.

Ovi naučnici možda izgledaju kao da se spremaju na misiju na Mjesec. Međutim, oni istražuju sasvim suprotno područije, na nivou atoma i molekula.

Fakultet za nanotehnologiju i inženjering Univerziteta Albany predvodnik je istraživanja na ovom polju. Njihovo istraživanje ne samo da se bavi molekulama, nego ih i mijenja, javlja iz New Yorka reporterka Al Jazeere Kristen Salumi.

“Jednom kada materiju učinite dovoljno sitnom ona mijenja svojstva i mi smo tek počeli izučavati šta možemo uraditi s česticama koje su toliko male da se pojavljuju sasvim nova svojstva”, izjavio je Michael Liehr sa Fakultet za nanotehnologiju i inženjering.

Najveći proizvođač poluprovodnika je ušao u mikroskopske sfere kako bi razvili brže i energetski efikasnije kompjutere.

Model za razvoj

“Jedna od jedinstvenih stvari u ovom postrojenju je da vodeće kompanije u industriji mikročipova, inače ljuti tržišni rivali, sada rade rame uz rame. Ne samo da razmjenjuju opremu, nego i ideje”, kazao je Kristen Saloomey sa Univerziteta Albany.

Praktične primjene nanotehnologije su beskonačne. Studenti ovog fakulteta izučavaju farmaceutske aplikacije, od liječenja glukoma do sprečavanja zubnog karijesa. A ovdje se proizvode i manji, ali efikasniji solarni paneli.

“Ovo možete zamisliti na krovu vašeg automobila. Stvari postaju sve manje, lakše i fleksibilnije, ali njihove performase su iste, ili čak i bolje od klasičnih velikih panela”, kaže Tim Birdsey, predsjednik dizajnerske kompanije EYP.

Ova kompanija je jedna od oko 300 korporativnih partnera fakulteta. Nanotehnologiju već primjenjuju u svojim zgradama.

“Ako ne znamo šta će se naći na tržištu u naredne dvije-tri godine, onda se te stvari možda neće uklopiti u dizajn naših zgrada. Zato nam učešće u ovakvim projektima pomaže da znamo šta će biti za tri-četiri godine od sada i da to predvidimo u našim dizajnima”, rekao je Birdsey.

Zvaničnici države New York centar su okarakterizirali kao model za ekonomski razvoj. Velika pohvala za instituciju koja pomjera granice najmanje tehnologije na svijetu.

Izvor: Al Jazeera