Merkel na meti kritika zbog prisluškivanja

Opozicija kaže da Vlada Angele Merkel vlada tako što ništa ne vidi, ne čuje i ne kaže (Getty Images)
Opozicija kaže da Vlada Angele Merkel vlada tako što ništa ne vidi, ne čuje i ne kaže (Getty Images)

Na Vladu njemačke kancelarke Angele Merkel sručile su se, u jeku predizborne kampanje, mnoge optužbe iz redova opozicije, pa i kritike povodom slučaja afere američkog prisluškivanja, koje je Vlada odbacila kao neosnovane, navodeći da se saradnjom s američkim tajnim službama ne krše njemački zakoni.

Jurgen Trittin, nosilac izborne liste opozicione partije Zeleni, rekao je da Vlada Angele Merkel vlada tako što ništa ne vidi, ne čuje i ne kaže.

“Imamo Vladu koja se katastrofalno ponaša. Kancelarka Merkel, ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich i šef diplomatije Guido Westerwelle djeluju kao tri majmuna – ništa ne vidjeti, ništa ne čuti i ništa ne kazati”, kazao je on za magazin Spiegel, kritizirajući Vladu u slučaju afere američkog prisluškivanja.

Međutim, iz Vlade u Berlinu je, kako prenose mediji, rečeno da saradnja njemačkih tajnih službi s američkim ne krši njemačko zakonodavstvo.

‘Povrijeđena zakletva’

Jedan glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je rekao da pri kooperaciji nije bilo izbjegavanja njemačkog važećeg zakonodavstva, dok je glasnogovornik Vlade Steffen Seibert naglasio da saradnja njemačkih i američkih obavještajnih službi postoji decenijama.

“Generalno važi da je zadatak njemačkih obavještajnih službi da štite demokratski poredak i građane i da za ispunjenje zadatka one već decenijama, također, sarađuju i sa službama prijateljskih i partnerskih zemalja”, kazao je Seibert.

Kandidat za kancelara njemačke opozicione Socijaldemokratske partije (SPD) Per Steinbrick žestoko je kritizirao kancelarku, tvrdeći da je ona u aferi američkog prisluškivanja povrijedila sopstvenu, kancelarsku zakletvu.

“Angela Merkel se u svojoj zakletvi zaklela da će štiti njemački narod”, rekao je Steinbrick za Bild am Sontag i dodao da su, međutim, kroz ovu aferu prisluškivanja masivno povrijeđena osnovna prava njemačkih građana.

‘Odgovornost iza volana’

“Dakle – štititi narod, to ja sebi predstavljam drugačije”, rekao je Steinbrick, kritizirajući kancelarku Merkel, protiv koje, sudeći prema anketama istraživanja javnog mnijenja, nema nikakvih šansi 22. septembra na saveznim njemačkim izborima.

Prema Steinbrickovom mišljenju, Savezna obavještajna služba (BND) je morala znati da su osnovna prava građana povrijeđena.

“Obavještajna služba je koordinirana iz Kancelarske službe. Ko sjedi iza ‘volana’ snosi odgovornost – nije važno da li je taj budan ili spava”, rekao je Steinbrick i dodao da je pod Angelom Merkel i njenim koordinatorom tajnih službi Ronaldom Pofalom nastala džinovska šteta po njemački narod.

On je, kao konsekvencu, zatražio da se u Bundestagu istraži ova afera i da se provjeri da li je i u kojoj mjeri iz Kancelarske službe možda bilo čak i povreda Ustava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO