Pasošem do škole u Bačkoj Palanci

U srbijanskom Sremu, u pograničnom selu Neštin, ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju, pasoši su postali najtraženiji lični dokument, ali ne zbog boravka u Hrvatskoj, već da bi mještani došli do centra opštine kojoj pripadaju u Srbiji.

Novinarka Al Jazeere Anne-Marie Ćurčić posjetila je ovo selo na obali Dunava koje pripada općini Bačka Palanka, gdje veliki broj njegovih žitelja radi ili se školuje.

„Da bi se od Neština došlo do centra Bačke Palanke, gde se nalazimo, potrebno je preći devet kilometara i, ma kako to neobično zvučalo, čak četiri granična prelaza – dva u Srbiji i dva u Hrvatskoj“, kaže ona.

Do 1. jula, za stanovnike Neština i obližnjeg sela Vizića, to nije predstavljalo nikakav problem, da bi se ulaskom Hrvatske u EU, pogranična pravila promijenila.

Jedan od stanovnika Neština kaže kako niko nije upozorio „ovaj narod koji živi ovde da neće važiti pogranične propusnice“, odnosno da će od 1. jula važiti pasoši što je veliki problem.

Žalbe vozača

Na po dva granična prijelaza u Neštinu i Iloku nije bilo gužve, ali su se vozači žalili na nešto sasvim drugo.

„Malo je komplikovano kada idete svaki dan jer se brzo se troše pasosi. Jako se brzo ‘ispuca’, meni ostalo samo dve strane“, kaže jedan od njih.

Njegov kolega Ratko Petrović smatra kako je to nadležnima način za zaradu.

„Više će tu zaraditi naša država zato što ću ja morati da promenim malo češće pasoš“, ističe on.

Miloš Kovačević kaže kako je ovako već godinama, te da bi možda jedino rješenje bio neki novi most.

A dok se neki novi most ne bude eventualno izgradio, u pasošima žitelja Neština, nizat će se pečati i gomilati troškovi za vađenje nove putne isprave koja će im, budu li prelazili granice samo dva puta dnevno, umjesto nekoliko godina trajati nekoliko mjeseci.

Udar na kućni budžet

Troškovi iznose blizu 30 eura po pasošu što je za četveročlanu porodicu ozbiljan udar na kučni budžet, kaze Savo Aliđukić, šef mejsne kancelarije Neštin.

Uz to, dodaje on, postavlja se pitanje i na koji ce način od 1. septembra djeca, koja se školuju u Bačkoj Palanci, prelaziti granicu EU bez pratnje roditelja.

„Sad jednostavno čekamo da vidimo hoće li se nešto rešiti, hoće li neko nešto preduzeti da se, pre svega, olakša put radnicima. Jednostavno da se krene u rešavanje problema dece koje, ja osećam, i da smo ga juče počeli rešavati, da je već kasno, a ne što se još nije počelo rešavati“, ističe Aliđukić.

Dok se čeka na rešenje, žitelji Neština imaju slijedeći izbor – do Bačke Palanke ili pasošem ili alternativnim i stotinjak kilometara dužim putem, preko Novog Sada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO