Kamenica – dolina grobnica

Još se traže posmrtni ostaci blizu 800 žrtava genocida u Srebrenici. Strahote Srebrenice raširene su u brojnim masovnim grobnicama. U samo jednom selu pokraj Zvornika pronađeno je njih 15. Otkrivali su ih bošnjački povratnici u Kamenicu – Dolinu grobnica.

Možda bi ovaj kutak zemlje najprije bio poznat po prirodi. Donedavno.

“Spomenik. Tu je bila masovna grobnica. Jedna od 15. Naizgled idilične slike, ali teška sjećanja. Supružnici Selimović bili su u šoku kada su, nakon povratka iz prognanstva, otkrili da su i njihovu vrtu zakopana tijela”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Sekundarne grobnice

„To smo primijetili, da ovo ovdje smrdi. Otišao sam ja lično kod onoga Hasana, sa skipom došao. Malo, samo jednom skipom, s kašikom zahvati. Drugi put pojavio se čovjek, komplet“, kazuje Abdulah Selimović.

U dvorištu Selimovića kasnije je pronađeno više od 200 srebreničkih žrtava.


Lokacije masovnih grobnica

Vrt više ne obrađuju, samoniklo je cvijeće. Niz je takvih slučajeva u cijelom selu.

„Prolazeći Kamenicom svako malo nailazi se na mjesta masovnih grobnica. Samo na ovom mjestu iskopani su posmrtni ostaci 506 žrtava. Zemlja nije mogla dugo skrivati strašnu tajnu, govore mještani. Svoju Kamenicu danas nazivaju Dolinom grobnica“, javlja Pavković.

Tijela ubijenih u genocidu najprije su bila zakopana u Branjevu i Kozluku. Krajem 1995. otkapana su i prenošena u sekundarne grobnice u Kamenicu.

Prikrivanje zločina nije uspjelo, ali je otežalo traganje, svjedoče u Institutu za traženje nestalih.

 „Vjerujte da smo mi dosad dijelove jednog čovjeka nalazili u 4-5 grobnica. Onako kako bager, znači, kad ulazi u grobnicu, kad je izmješta, on koji dio tijela zahvati, tovari na jedan kamion, drugu kašiku na drugi, na treći. I to je tako i onda, kako se koji rasporedi, to je to“, navodi Sadik Selimović iz Instituta za traženje nestalih.

Dosad su identificirane 2.102 nestale osobe ekshumirane u Kamenici. Njih 84 pronađeno je ispred kuće Omera Rizvića. Jedan od posebno potresnih slučajeva – žrtve su ubačene u septičku jamu. Omer se i danas pita kakvi su ljudi to mogli učiniti.

„Kakvo on srce ima i dušu da to radi?“, pita Omer Rizvić, mještanin Kamenice.

No, živjeti se mora, makar i u Dolini grobnica, govori susjeda.

„Težak je život“, ističe Hatidža Hrnjić, mještanka Kamenice.

Ohrabriti ljude pokušava mladi imam. Treba se sjećati, ali i raditi i moliti – savjetuje svojim primjerom ovaj hodža.

Odlučni povratnici

„Nemoj zaboraviti, ali nemoj se ni prepustiti svemu. Ima, znači i ljepših strana i družimo se, ima raje, omladine. Međutim, nije to u onom broju koliko je bilo i koliko bi trebalo da bude. Ali eto, Bože moj, je li“, kazuje Selvir Muminović, imam u Gornjoj Kamenici.

Nisu tu samo grobnice i sjećanja, ima i mladosti, govore Kameničani. Iskušenje im je mladima objasniti što se zbivalo, ne izazvati mržnju niti strah, a dati im želju da ostanu.

No, odlučni su – Dolina grobnica mora biti i dolina života.

Spomenici – oni su upozorenje.

Izvor: Al Jazeera