Ni žeđ ne miri planove ekologa i vlasti

Grčka se po mnogo čemu razlikuje od ostalih zemalja Evrope. Uglavnom se to odnosi na nestašice, bilo novca ili vode. Postoji plan za spas poljoprivredne sezone, ali su ga osudili aktivisti za zaštitu životne sredine, kaže reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Vrijeme otkucava za poljoprivrednike Tesalije. Cijevi za navodnjavanje bit će ispunjene vodom koju ispumpavaju s dubine od nekoliko stotina metara. Poljoprivrednici decenijama crpe vodu iz bunara. Međutim, njihova dubina je sa prvobitnih nekoliko metara vremenom porasla na pola kilometra.

U jednom selu voda je postala otrovna, jer stijene kroz koje prolazi sadrže arsen. U Meliji će voda potpuno presušiti u najvrelijim ljetnim mjesecima. A u Niki i tlo propada.

Selo Niki posljedice osjeća cijelu deceniju. Sve dublji krateri šire se ulicama i moraju biti ispunjeni betonom, jer potkopavaju kuće. Razlog je mekana zemlja na kojoj selo leži. Zemlja se isušuje uporedo sa ispumpavanjem vode, koje provode poljoprivrednici.

U lokalnom vodovodu kažu da bi milioni eura prihoda stanovništva mogli nestati, kao i sposobnost Grčke da proizvodi vlastitu hranu.

Pitanje opstanka

“Ukoliko nastavimo ispumpavati vodu ovim tempom Tesalija će postati tempirana bomba. Upast ćemo u rupu, jer zemljište na kojem stojimo gubi potporu. Drugi izbor je život u inostranstvu”, kaže Yiorgos Ladopoulos.

Većina poljoprivrednika vjeruje da će spas donijeti bujna rijeka Aheloos. Postoji samo jedan problem.

Ona leži u 20 kilometara dugoj kotlini. Vlada je potrošila dvije decenije i milijardu i po eura pokušavajući izgraditi sistem brana i tunela koji bi vodu doveli u Tesaliju. Sve što su izgradili potpuno je neiskorišteno. Plan je zaustavljen sudskim putem prije pola godine, a Evropska unija odbila je finansirati projekat.

Protivnici kažu da će plan uništini kanjon rijeke, te da će poljoprivrednici vodu koristiti neracionalno kako bi ostvarili veći profit.

“Problem je što taj kraj nikada nije znao koristiti vodene resurse. Imao je rijeke, velika jezera, ali nije znao njima ispravno upravljati”, kaže Theodota Nantsou iz organizacije World Wildlife Fund.

Poljoprivrednici u Tesaliji poručuju: Što je bilo, bilo je, a navodnjavanje je sada pitanje opstanka. Njihovog, ali i opstanka okoliša, zbog ekonomske krize, Grčka možda nikada neće naći sredstva da završi ovaj projekat, tako da će taj izazov stanovnici teško zaobići.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO