Zaposlenici Galenike traže pomoć Vlade

Sedmicu dana prije zatvaranja tendera za prodaju farmaceutske kompanije Galenika, sindikati te kompanije su zatražili od Vlade obustavu prodaje i pomoć da se izvuku iz dugova.

Galenika je dužna blizu 120 miliona eura, a dio tog duga nastao je, kako sumnja Tužiteljstvo za organizirani kriminal, podsticanjem rukovodstva, zbog čega je nedavno privedeno osam osoba, među kojima i bivši direktor Galenike.

Kompanija koja je u posljednje vrijeme postala simbol trošenja državnih para i dalje za njene zaposlene ima perspektivu.

Za sedmicu ističe rok

“Njih 300 došlo je ispred zgrade Vlade Srbije da poruče ministrima da se ne slažu sa prodajom kompanije, već da država treba da im pomogne kako bi se izvukli iz krize”, javio je Marko Subotić. 

“Ako se jedina domaća fabrika lekova proda dobićemo situaciju kao što je napravljen kartel u slučaju proizvođača leka i ulja, gde se strani proizvođači lako dogovore oko cene i cena uvek ide gore. Zato imamo najskuplje mleko. Isto će se desiti sa Galenikinim lekovima”, kazao je Zoran Pantelić iz Sindikata Nezavisnost Galenika.

Za nedjelju dana ističe rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju Galenike.

Ministarstvo finansija saopćava da postoji zainteresovani kupac koji bi mogao uskoro postati vlasnik 51 posto akcija nekada najveće srbijanske farmaceutske kompanije.

Sindikati kažu da to nije rješenje za Galeniku već da Vlada, umjesto privatizacije, treba donijeti strategiju razvoja kompanije.

Tamara Lalić iz Samostalnog sindikata Galenika kaže: “Da nam se omogući da naplatimo naših 120 miliona eura, od čega ćemo mi vratiti kredit, normalizovati proizvodnju i opet postati regionalni lideri.”

Galenika je nekada snabdijevala 40 posto tržišta svojim lijekovima, ali zbog lošeg poslovanja i nagomilanih gubitaka, zbog čega često nije bila u prilici isporučivati lijekove, njen udio na farmaceutskom tržištu Srbije je prepolovljen.

Zbog toga ekonomisti savjetuju državi da ne popusti pred zahtjevom sindikata.

Nenaplaćena potraživanja

“Zaposlene bi trebalo da podseti da država to što pokriva Galenikine gubitke ne radi od svojih para. Država nema svoje pare, već su to pare građana i zaposlenih u drugim firmama, pre svega privatnih seljaka i da se iz tih para godinama pokrivaju Galenikini gubici, te da bi to sad ponovo trebalo da se uradi”, kaže Mijat Lakićević, urednik Novog magazina. 

Najveće gubitke Galenika je napravila zato što nije uspjela naplatiti potraživanja od veledrogerija koje su uzimale lijekove iz te fabrike, zbog čega je poslovanje Galenike postalo interesantno i Tužilaštvu.

Galenika je nekada bila najveća farmaceutska kuća, ali sada su gubici fabrike premašili 100 miliona eura. 

Izvor: Al Jazeera