Kafa otporna na gljivice

Kolumbijska industrija kafe je u krizi. Gljivica je opustošila gotovu polovinu usjeva. Zbog toga su uzgajivači prinuđeni pokrenuti proces ponovne sadnje, za šta im je bila potrebna pomoć nauke.

Novinar Al Jazeere Alessandro Rampietti je u prijestolnici regije kafe, gdje je uzgojena potpuno nova vrsta kafe.

Alirio Rios veoma je ponosan na svoju kafu. I to s pravom. Već pet naraštaja njegova farma proizvodi neka od najboljih zrna na svijetu.

Ili bar jeste, dok se mnogi od njegovih usjeva nisu razboljeli. Zarazna gljivica čini da lišće truli.

Grozni ukus

“Kada nastupi truljenje stabla gube svoje lišće. Ostaju samo goli štapovi. Cvjetovi se ne otvore i osuše. Kafa je zato groznog ukusa. Ne može se ni koristiti ni prodati”, kazao je Rios.

Ova bolest se nakratko pojavila osamdesetih, ali klimatske promjene donijele su i vlažnije sezone zbog kojih se gljivica brzo širi. Između 2008. i 2010. inficirana je polovica usjeva.

“Više od polovine miliona porodica u Kolumbiji uzgaja kafu. Uglavnom na malim farmama. Dva miliona ljudi zarađuju za život u ovom sektoru”, izvijestio je Rampietti.

Rješenje je došlo iz laboratorija koji vodi Federacija uzgajivača kafe, gdje naučnici godinama rade sa biljkama otpornim na bolesti.

Ukrštanje biljaka

Patolog za biljke Alvaro Gaitan je rekao: “Naš posao uključuje ukrštavanje dvije biljke, one koja je otporna i one koja je agronomski važna za nas. Onda provjeravamo potomke tih ukrštanja i biramo one koji su otporni na truljenje. U periodu od 20 godina napravili smo dvije različite varijacije.

Ali teži dio je sadnja novih biljaka. Kroz investiciju od milijaradu dolara zemlja je od 2011. do sada ponovno zasadila 60 posto ukupnih usjeva kafe.

Kolumbijske farme pokazuju znakove oporavka, a proizvodnja bi se sljedeće godine trebala vratiti na razinu prije početka truljenja lišća

Ali ova bolest još nije pobijeđena, a u manje pripremljenim zemljama ova gljivica se širi mnogo brže.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Savršeni espresso? Glavni njemački grad otkriva sve nijanse gurmanskog doživljaja kafe, a kultura ića i pića postaje pitanje stila.

blog by Krešimir Dujmović
Published On 08 Jan 2013

Na svjetskom tržištu pojavljuje se još jedan ‘mali igrač’, sa egzotičnog otoka Sveta Helena, i ponovo počinje izvoziti kafu u ograničenim količinama.

Published On 15 Apr 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO