Indonezijski stilski namještaj od otpada

Indonezijska djeca gradski otpad pretvaraju u dizajnerski namještaj koji se prodaje u luksuznim radnjama u Džakarti, ali i u Holandiji.

Ribari svjetiljke koriste kako bi privukli ulov. Kada se pokvare, bacaju ih more bez obzira na činjenicu da su otrovne.

Djeca pokušavaju uvjeriti ribare da im prodaju pokvarene svjetiljke. Ali promjena navika nije jednostavna.

“Naravno da smeće bacamo u more, gdje bismo ga u suprotnom odlagali? Nemamo kontejner na brodu. Čak i ako prestanem bacati otpad u more, drugi će nastaviti. Stoga ne vidim poentu”, kazao je ribar Zainuddin.

Ali svjetiljka u radionici doživljava transformaciju. Nakon što se iz nje izvadi živa, postepeno se pretvara u stilsku vazu.

Holandska obuka

Čepovi sa plastičnih boca postaju satovi i stolice. Djecu, odraslu na ulici, obučili su holandski dizajneri.

Inspirirani smećem koje je na svakom koraku u Indoneziji, odlučili su pokrenuti posao.

Proizvođač namještaja Irfan je rekao: “Još kao dijete viđao sam odrasle ljude koji posvuda bacaju smeće. Niko se ne buni zbog toga. Zato, ako želimo promjenu, moramo napraviti male korake. Tek ćemo poslije moći utjecati na društvo.”

Dizajnerski predmeti prodaju se u luksuznim radnjama u Džakarti, ali i u Holandiji. Mladi dizajneri se nadaju da će njihov posao uskoro postati samoodrživ.

Početni kapital

“Sačuvat ćemo dio novca za djecu koja žive na ulici i rade za nas, tako da će, kada budu htjeli pokrenuti vlastiti posao, imati početni kapital”, kazala je Gina Provo Kluit.

Irfanu, koji je preživljavao kradući hranu, ovaj projekt promijenio je život.

“Mnogi moji prijatelji sa ulice nisu više među živima, zato sam zahvalan na ovoj šansi”, rekao je Irfan.

Ekipa naporno radi na sakupljanju materijala kako bi ubrzala proizvodnju. Za njih je otpad dobio potpuno novo značenje. I nadaju se da će mnogi njihovi sunarodnjaci slijediti njihov primjer.

Izvor: Al Jazeera