SMS servis za prijave korupcije u zdravstvu

Kvalitet zdravstvenog sistema u Srbiji je, prema evropskom korisničkom indeksu, na posljednjem mjestu u Evropi.

I bivša vlada Srbije je u odgovoru na upitnik Evropske unije priznala da je zdravstvo najkorumpiraniji sektor.

Zato je udruženje građana “Srbija u pokretu” pokrenulo SMS servis preko kojeg građani mogu da prijave korupciju u zdravstvu.

Za nešto više od nedjelju dana stiglo je 200 SMS poruka sa različitim pritužbama građana. Većina se odnosi na korupciju, javila je reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Dodatni pritisak

“Jedan je onaj segment traženje mita u direktnom kontaktu lekar-pacijent, drugi segment je prijava korupcije u okviru ustanova i treći segment, koji je vrlo interesantan, je vezan za zapošljavanje i koji verovatno utiče na mlade lekare i na one lekare koji čekaju na posao ili na medicinske sestre, ili utiču na zdravstvo po tom pitanju”, kaže Predrag Stojičić iz Udruženja.

Telefonske prijave korupcije podržalo je Ministarstvo zdravlja. Ipak, ministrica Slavica Đukić Dejanović je uvjerena da će poruke koje šalju građani pokazati kako zdravstveni sistem i nije toliko korumpiran.

“Ja mislim da ćemo videti da percepcija o tome da je korupcija u zdravstvu ogromna, kad se bude svelo na to šta je zaista korupcija, a šta su neka druga nezadovoljstva, to će popraviti sliku i o korupciji u zdravstvu – u to verujem”, kaže ona.

U udruženju “Srbija u pokretu” kažu da će prijave proslijediti pravosudnim organima.

Provjeravat će i koliko je slučajeva riješeno. Time će, nadaju se, izvršiti dodatni pritisak kako bi borba protiv korupcije bila što efektnija.

“Iako se zalažu za borbu protiv svih oblika korupcije, u udruženjima lekara ipak sumnjaju da će telefonske poruke značajno doprineti borbi protiv korupcije. Tvrde da je najveća korupcija na menadžerskom nivou, a tu građani nemaju pristup”, javila je Milutinović.

Uloga države

Dragana Jovanović iz udruženja Doktori protiv korupcije kažu da bez depolitizacije zdravstva nema ni prave borbe protiv zloupotreba.

“Najveća korupcija, to se i pokazalo, je krupna korupcija koja se tiče najvećih nivoa vlasti. Mi znamo da su se najveće sume potrošene u zdravstvu ticale i različitih javnih nabavki, ali i drugih delova koji su isključivo u ingerenciji visokih zvaničnika vlasti i državnog aparata”, kaže Jovanović.

Đukić Dejanović odgovara da se vlada sistemski bori sa korupcijom.

“Doneli smo zakon o zaštiti prava pacijenata. Idemo na centralizovane javne nabvavke, forsiramo konkurs kao način zapošljavanja jer ima sumnje da ima korupcije i pri zapošljavanju”, kaže ministrica zdravlja Srbije.

Doktori protiv korpucije poručuju da su jedini pravi recept transparentne javne nabavke, promjene zakona i procesuiranje svih dosadašnjih slučajeva  korupcije.

Izvor. Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO