Satelitom do brzog interneta

Domet brzog interneta uskoro će obuhvatiti milione ljudi širom svijeta koji do sada nisu imali ovu opciju. To će im omogućiti novi satelit koji je lansiran iz Južne Amerike, a od njega će najviše profitirati zemlje u razvoju, javlja reporter Al Jazeere Tarek Bazley.

Već skoro tri godine glavni grad Zimbabvea, Harare, na globalnu internetsku mrežu povezan je optičkim kablom, preko Južnoafričke Republike (JAR). Međutim, potražnja za ovom uslugom odavno je nadmašila kapacitete, a surfanje po internetu sporo je i otežano.

“Kada sam jučer došla ovdje bilo je uredu, internet je bio brz i efikasan, ali danas je spor”, kaže jedna korisnica internet kafea.

Greške u sistemu

Frustrirajuće iskustvo za mušterije teško pada i onima koji pokušavaju ostvariti profit koristeći internet provajdere koji isporučuju manje nego što obećavaju.

“Dok koristite internet, dogodi se greška u sistemu i provajderi vam kažu u čemu je problem. Ali ne, ponekad nemate interneta cijeli dan, tako da ne mogu učiniti ništa”, kaže menadžer internet kafea Zivanai Mugwara.

Optički kablovi osnova su globalne digitalne mreže. Relativno su jeftini i lako se polažu po morskom dnu. Mnogo je teže i skuplje postaviti ih na kopnu te su stoga područja koja okružuje kopno često lišena usluge interneta. Sateliti popunjavaju praznine i pozicionirani su tako da ciljano djeluju na područja koja su nedostupna optičkom kablu, javlja Bazley.

“Radi se o udaljenim područjima, kao što je, naprimjer, bazen Amazona, ili razrijeđeno naseljenim regijama u kojima je loša komunikacija. Dva satelita su u niskoj zemljinoj orbiti, što znači da podaci mogu brže dvosmjerno putovati. Također, omogućavaju mnogo jeftiniju uslugu.”

Ekonomski razvoj

Steve Collar, izvršni direktor mreže O3B, kaže da su sjajne mogućnosti za ekonomski razvoj, jer se korisnicima pruža šansa da trguju, uče i komuniciraju putem interneta. Ali, cijeli proces bi mogli zaustaviti lokalni provajderi.

“Mnogi telekom operateri ostvaruju veliku dobit i pitanje je hoće li oni usmjeriti mrežu ka ljudima u ruralnim područjima koji bi od nje zaista mogli profitirati, ili će ići za lakom zaradom – kornisnicima koji im donose veći dio zarade”, kaže Alan Jackson iz nevladine organizacije Aptivate.

Dok ova usluga ne profunkcionira, korisnici će morati čekati i nadati se da će jeftini i brz internet staviti tačku na frustrirajuće spor prenos podataka.

Izvor: Al Jazeera