Od izbjeglice do superzvijezde

Pjevač na vjenčanjima iz izbjegličkog kampa u Gazi prvi je Palestinac pobjednik “Arapskog idola”.

Mohammad Assaf je, također, izabran da bude UN-ov ambasador dobre volje.

Assaf (23) je vratio nadu Palestincima, borbom do samog kraja i osvajanjem nagrade.

“Revolucija nije u rukama onih koji nose pušku. Revolucija je kist umjetnika, skalpel hirurga, oruđe poljoprivrednika… To smatram nečim razumnim. Svako se bori onim čim najbolje može. Ja predstavljam Palestinu i borim se umjetnošću i porukama koje šaljem”, kazao je mladi pjevač.

Ponos stanovnika Gaze

Uoči i nakon Assafove pobjede, rijedak prizor ponosa i nacionalnog jedinstva mogao se vidjeti u Palestini.

“Svijet treba znati da smo civiliziran narod. Suprotno od onog što pričaju o nama. Volimo umjetnost, evoluciju, demokratiju… “, kazao je jedan Palestinac, koji je s nestrpljenjem očekivao rezultate glasanja u Gazi.

“Presretni smo. Osvijetlio nam je obraz. Glas mu je predivan. Očekivali smo pobjedu”, kazala je njegova sugrađanka nakon Assafove pobjede.

I u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali – hiljade ljudi izašle su proslaviti pobjedu 23-godišnjaka.

Nastupima je osvojio simpatije palestinske dijaspore – izborom pjesama o gubicima teritorije svoje domovine.

Assaf je odrastao u izbjegličkom kampu Khan Younis u Gazi. Za svakog Palestinca koji živi pod okupacijom, pa i Assafa, proći audicije bio je veliki uspjeh.

Zakasnio na audiciju

Kaže kako je morao moliti Hamas da mu dozvoli napustiti Gazu. Morao je potplatiti carinike na egipatskoj granici kako bi stigao do Libana, gdje se snimala emisija.

Ipak, zakasnio je na audiciju. Drugi palestinski kandidat čuo ga je kako pjeva, odlučio je odustati i ponuditi mu da nastupi umjesto njega.

“Ja sam previše uzbuđena. Ovo je nevjerovatno. Ponosna sam na Palestinca. Ovo je dokaz svijetu da su Palestinci još uvijek živi”, kazala je Assafova majka Intisar Abu Shammaleh.

Nakon objave rezultata, Agencija UN-a za palestinske izbjeglice imenovala je Assafa za ambasadora dobre volje. On je prvi Palestinac koji je dobio ovu titulu.

Show je završen za sada, ali uzbuđenje i ponos ostaje među ljudima koji žele vidjeti kakva budućnost čeka Mohammada Assafa.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO