Egzistencija u Istočnom Timoru ovisi o kafi

U Istočnom Timoru ne postoji nijedna kafeterija Starbucksa. Ali većina organski uzgojene kafe koja se koristi u njihovim prodavnicama dolazi iz te najsiromašnije države u Aziji, izvještava Drew Ambrose.

Justino bere zrna kafe na najvišim vrhovima Istočnog Timora. U najsiromašnijoj zemlji Azije to je jedina grana poljoprivrede koja donosi novac – vrijedi 10 miliona dolara godišnje. Ali, jake kiše ove sezone farmerima donose i probleme.

Najbolje mješavine

“Zbog obilnih kiša i jakih vjetrova, voće pada sa drveća i možete izgubiti mnogo. Ako ste lijeni, onda ništa ne dobijete… ukoliko ne očistimo sjemena nećemo imati dobar usjev… od kafe zavisi naša egzistancija”, priča Justino.  

Prema globalnim standardima, Istočni Timor je mali proizvođač kafe, ali ima najbolje mješavine na svijetu.  
Ne koriste se pesticidi, a većinu usjeva otkupljuje američki gigant kafe Starbucks.

Kako kaže najveći komercijalni kupac, korištenje naprednije tehnologije moglo bi donijeti veći urod. 

“Beru ih s drveća koja su veoma, veoma stara, što nije slučaj drugdje u svijetu. Usjeve bi mogli utrostručiti bez puno muke, sa obrezivanjem i pravilnim drvoredom”, smatra James Rutherford  iz Timorcorpa.

Iako ima najmanji doprinos od poljoprivrede u Aziji i Africi, Istočni Timor zavisi od ruralne proizvodnje.

Američka agencija USAID pomaže razvoju poljoprivrede zračnim tunelima koji štite usjeve od kiše. Svojim projektima pokušava povezati uzgajivače sa kupcima. Otvorili su i škole za poljoprivrednike.

“Jedan od izazova rada u Timoru, osim kada je riječ o kafi, jeste nepostojanje komercijalne poljoprivrede – nijedan dio ne funkcioniše – od prodaje do marketinga”, govori Catherine Johnson iz USAID-a. 

Primitivne tehnike uzgoja i izostanak razvoja u ruralnim dijelovima dovode do nestašice hrane svake godine a koje mogu trajati mjesecima.

Uvesti upotrebu pesticida

Kao rezultat, Istočni Timor ima najvišu stopu dječije neuhranjenosti u svijetu. Predsjednik kaže da je došlo vrijeme da država, koja zavisi od izvoza, razmisli o organskoj proizvodnji.

“Moramo uvesti upotrebu pesticida kako bi država mogla proizvoditi koliko želi. Mislim da je to veliki izazov, zato što želimo organsku poljoprivredu, ali i povećanje proizvodnje i konkurentnosti”, kazao je Taur Matan Rauk.

No, i dalje ostaje mnogo izazova. Pomak ka modernoj poljoprivredi mogao bi uništiti industriju od koje zavisi četvrtina populacije.

Izvor: Al Jazeera