Privatne kompanije u špijunskim operacijama

Kompanija za koju je radio zviždač Edward Snowden saopštila je da je šokirana njegovim otkrivanjem tajnih američkih programa za nadzor. Kompanija Booz Alen Hamilton obećala je da će sarađivati u istrazi Vlade.

Privatne kompanije igraju sve veću ulogu u američkim špijunskim operacijama.

Stara šala kaže da inicijali Nacionalne sigurnosne agencije ili NSA znače „Never Say Anything”, u prijevodu „Nikad ne reci ni riječ”. Njeni zaposlenici smatraju se najboljim u svom poslu.

Spoljni saradnici

Ipak, potez Edwarda Snowdena, zaposlenika privatne kompanije koja radi za NSA, pokazao je koliko se špijunske agencije oslanjaju na vanjske saradnike od napada 11. septembra 2001. godine.

Od blizu pet miliona osoba sa Vladinom dozvolom pristupu informacijama više od 1,4 miliona ima pristup strogo povjerljivim informacijama. Ali, samo polovina njih zaposlenici su Vlade, dok 38 posto radi za privatne kompanije.

„Govorimo o smanjenju broja federalnih zaposlenika, ali sve što smo učinili jeste povećanje radne snage u sjeni i zaposlenika privatnih kompanija, kojima je mnogo teže rukovoditi i koje je teže nadgledati”, kazuje Scott Amey iz projekta nadzora Vlade.

„Odmah preko puta sjedišta NSA-a u blizini Baltimorea smješten je kompleks poslovnih zgrada po imenu Poslovni park NSA. Svi zakupci su privatne kompanije koje rade za Agenciju, uključujući Booz Allen Hamilton, sada već bivšeg Snowdenovog poslodavca”, javlja Al Jazeerin Tom Ackerman.

Aktuelni direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper je šest godina bio jedan od direktora kompanije. A trenutni potpredsjednik Booz Allena Mike McConnell bivši je direktor Nacionalne obavještajne službe.

Opisujući izazove sigurnosti na internetu, McConnell je nedavno govorio, što sad možda zvuči ironično, o značaju povjerenja pri dijeljenju podataka.

„Moraju shvatiti korist od toga i mogu imati povjerenja u drugu stranu. Taj faktor povjerenja neophodan je kad je riječ o dijeljenju informacija”, navodi Mike Mcconnell, Booz Allen Hamilton.

Od 2007. Vlada obećava da će se manje oslanjati na privatne kompanije. Ali, na tom polju nije postignut veliki napredak.

Teške odluke

 „Smatrali smo da će, zbog pitanja nacionalne sigurnosti ove zemlje, doći trenutak – kao što je upravo došao, kad ćemo morati donijeti teške odluke”, kaže Chuck Hagel, ministar odbrane SAD-a.

Ali nema garancija da će se smanjenjem broja vanjskih saradnika ukloniti rizik od curenja informacija. To dokazuje slučaj vojnika Bradleyja Manninga, kojem se trenutno sudi zbog otkrivanja stotina hiljada povjerljivih dokumenata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Skandal prisluškivanja koji je nedavno uzdrmao američku obavještajnu zajednicu proširio se se na ostatak svijeta. Bivši radnik Centralne obavještane agencije Edward Snowden koji je izložio sporne taktike nadzora, istupio je u javnost s tvrdnjom da je uradio pravu stvar. Snowden se trenutno nalazi u Hong Kongu.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO