Paradoks na španskom tržištu nekretnina

Prije 2008. godine, gradnja nekretnina značila je sigurnu zaradu u Španiji. Vrijednost im je godišnje rasla skoro 13 posto.

Međutim, finansijska je kriza sve promijenila. Sada se Španija suočava sa paradoksalnom situacijom: iako ima mnogo nekretnina, broj beskućnika dramatično raste.

Nazvati Valdeluz gradom duhova bila bi zabluda. Jer od 30.000 ljudi, koliko je trebalo živjeti ovdje, niko nije došao.

Osim Valdeluza, napušteno je još 3,4 miliona kuća širom Španije. Kada tome dodate i nezaposlenost, ovaj problem, osim ekonomske, dobija i humanitarnu dimenziju.

Okupiranje stanova

Okupiranje napuštenih stanova je za pojedine jedino rješenje.

Monica i njen sin žive u stanu koji su njeni prijatelji napustili, jer nisu mogli plaćati iznajmljivanje. Kofere nisu ni raspakovali, jer policiju očekuju svakog dana.

“Mnogo je praznih kuća, ali Vlada ne radi ništa kad je to u pitanju. Plašim se da, kad me deložiraju, neću imati gdje ići i da ću završiti na ulici”, kaže Monica.

Malo južnije radi se na rješenju koje je više u skladu sa zakonom.

Andaluzija će kažnjavati banke koje ostave nekretnine napuštenim. U pojedinim slučajevima će se vršiti i konfiskacija. Kanari i Katalonija pokušavaju sa sličnim strategijama.

“Ovim novim zakonom će se hiljade napuštenih kuća i stanova naći na tržištu, kako bi ih ljudi mogli kupovati ili iznajmljivati. Tako bi se zadovoljilo osnovno ljudsko pravo na dom”, ističe Miguel Angel Vazquez, glasnogovornik andaluzijske Vlade.

Moguće rješenje

Pojedini ekonomisti smatraju da je to samo skupljanje političkih poena i privlačenje pažnje.

“Ako Vlada želi da se bori protiv problema deložacija, već ima dovoljno alata”, kaže ekonomista Antonio Lorenzo, dodajući da bi 60 hiljada socijalnih kuća moglo biti stavljeno na raspolaganje, “umjesto da se banke pljačkaju”.

Paradoks beskućnika i napuštenih kuća je rezultat pucanja balona u sektoru nekretnina.

Ni upadanje u napuštene stanove ni oduzimanje imovine bankama neće u potpunosti riješiti taj problem.

Samo nova radna mjesta i ekonomski rast to mogu. A i jedno i drugo je veoma daleko.

Izvor: Al Jazeera