Šta Bugari očekuju od prijevremenih izbora

Bugarska je spremna za prijevremene parlamentarne izbore 12. maja. Raspisani su sredinom februara – nakon što je Vlada, pod pritiskom javnosti i masovnih protesta – podnijela ostavku.

U Sofiji, na Orlovom mostu, u samom centru grada, promet se vratio u normalu. Prije tri mjeseca,  tu su, pod geslom borbe protiv korupcije i siromaštva, počeli prvi antivladini protesti.

Bio je to tek početak, za 31-godišnjeg mladića čiji je posao, ali i misija, kaže, da se bori protiv svega lošeg u Bugarskoj.

Visoki računi za struju

Angel Slavčev, učesnik protesta, objašnjava:

“Visoki računi za struju sve su nas udarili po džepu. To je nepravedno. Obračunati su troškovi za više od mjesec, bila je zima. Ljudi nisu imali novca da plate. Zato su izašli na ulice. A to je bio problem države.”

Protiv stranih distributera električne energije podnesene su tužbe, jer za bugarski prosjek zapadnoevropske cijene nisu prihvatljive. Ni korupcija, kaže Angel.

“Narod više nikome ne vjeruje. U posljednjih dvadeset godina svi su samo obećavali. Rekli su i da će Evropska unija izliječiti sve naše bolesti, ali nije. Problemi su postali gori”, priča Slavčev. 

I narod je izašao na ulice. Neredi i krvavi sukobi s policijom rezultirali su, nakon jedanaest dana, prvim ostavkama.

Bojko Borisov, bugarski premijer, kazao je:

“Sada idem u Vladu. Održat ćemo posljednju sjednicu. Onda se vraćam ovamo i podnosim ostavku. Od vas tražim isto.”

Traženo – učinjeno. Nakon ostavki, kada nijedna partija nije prihvatila da formira novu Vladu, predsjednik države raspustio je parlament, i posegnuo za jedinim mogućim rješenjem – formirao privremeni kabinet i raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

“Ne želim da u Bugarskoj budu izbori za hrišćanske praznike Vaskrs i Cvjetnicu. Zato neka budu 12. maja. To je jedina moguća opcija”, rekao je Rosen Plevneliev, bugarski predsjednik.

Ostavke su, smatra politički analitičar Kancho Stoycev, bile logičan slijed. Pao je komunizam, došla demokratija, a nova je vlast, kaže Stoycev, zavela diktaturu.

‘Kriminalni interesi’

“Ali nije samo to. Osim međuzavisnosti Borisova i njegovog ministra policije,  njihove  posvećenosti jednoj partiji, tu su i njihove veze s kriminalnim grupama i kriminalnim interesima. Ta mješavina u normalnom svijetu zove se mafija”, kaže Stoycev iz Asocijacije Gallup International.

Do izbora je ostalo još nekoliko dana. Na građanima je da izaberu najbolje, a na tehničkoj Vladi, da stvori uvjete.

“Zadatak tehnokratske vlade u Bugarskoj bio je da smiri talas socijalnog nezadovoljstva, i organizira i provede otvorene, demokratske parlamentarne izbore. S obzirom na loš životni standard i rasprostranjenost korupcije u zemlji, mnogo teži zadatak imat će vlast koju 12. maja izaberu građani Bugarske“, izvještava Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere iz Sofije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bugarska je spremna za prijevremene parlamentarne izbore 12. maja.  Raspisani su sredinom februara – nakon što je Vlada, pod pritiskom javnosti  i masovnih protesta – podnijela ostavku. 

Kako nijedna parlamentarna stranka nije prihvatila prijedlog predsjednika Bugarske da formira novi kabinet, šef države je formirao prelaznu vladu.

14 Mar 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO