Novi prijevoz za svemir: Raketni avion Soar

Jedna švicarska kompanija otkrila je plan pomoću kojeg namjerava poslati satelite u Zemljinu orbitu, ali bez korištenja konvencionalnih raketa. Njihova ideja je da satelite transportiraju do orbite.

Da bi se nešto poslalo u svemir potrebno je mnogo energije i novca, naprimjer raketa Saturn, koja je bila nosilac Apolo misija u svemir. Za svako polijetanje potrošila bi tri miliona litara raketnog goriva.

Taj trošak je u najvećoj mjeri učinio slanje satelita u svemir skupim. Sada je švicarska kompanija S3 otkrila svoj novi prijevoz za svemir – raketni avion Soar.

Dvije faze

Polijeće tako što se prikači na modificirani Airbus A300 do visine od deset hiljada metara. Tada se odvaja od aviona i čim dođe na sigurnu distancu uključuje vlastite motore na raketni pogon.

U drugoj fazi avion leti do osamdeset hiljada metara. Kad dostigne tu visinu, otvara se teretna komora i mali se sateliti, do 250 kilograma, uz vlastite motore lansiraju u orbitu.

Zach Rosenberg iz Flight Internationala kaže:

“Samo odvajanje od Airbusa bit će veliki izazov. Drugi izazov bit će upaliti motore. Treći – dostići suborbitalni prostor. Izazov će biti i lansiranje tih malih satelita. Mnogo je stvari koje mogu poći po zlu.”

Tarek Bazley, reporter Al Jazeere, javlja: “S-3 nije prva kompanija sa ovom idejom. Jedna britanska firma radi na sličnom projektu.”

A Virgin Galaktic ima svoj “Launcher One”, avion koji pomoću rakete stiže gotovo do svemira.

Iz švicarske kompanije tvrde da satelite u orbitu mogu slati za tri miliona dolara, što je mnogo jeftinije od trenutne cijene, koja se u prosjeku kreće blizu deset miliona dolara.

Ponovna upotreba aviona

To pruža priliku mnogim kompanijama, državama ili čak univerzitetima da lansiraju vlastiti satelit.

Richard Joye iz švicarskog Space Systemsa govori: “Avion možemo ponovno upotrebljavati. Ne gubimo ništa od letjelice, osim goriva. Postoji još samo jedan element, a to je treća etapa u kojoj smo izgubljeni, ali to je nešto što možemo još proučavati, jer istraživanje nije skupo. Također, nakon svakog lansiranja možemo praviti modifikacije kako bismo povećali efikasnost.”

Iz švicarske kompanije se nadaju da će u naredne četiri godine obaviti prve testne letove, a da će do 2018. lansirati prvi satelit. Ako se tehnologija pokaže uspješnom, naredni korak su turistički letovi u svemir.

Izvor: Al Jazeera