Srbija svjetski rekorder po broju pušača

Stanovnici istočne i jugoistočne Evrope su najstrastveniji pušači na svijetu, a rekorderi u konzumiranju cigareta su stanovnici Srbije.

To pokazuje istraživanje Svjetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka, prema čijim podacima građani Srbije puše najviše cigareta po glavi stanovnika. 

Ova vijest mnoge nije uopće iznenadila. Tako ni kardiologa Petra Borovića. On kaže da prema zvaničnim podacima, u Srbiji puši trećina odraslih.

Srbija dnevno za cigarete da četiri miliona i 100.000 evra. Žene svake godine ‘popuše’ novi most preko Dunava, a zauzvrat dobijemo šest tona opušaka. Prema tome – ne dobijamo ništa, samo uludo trošimo pare koje nemamo“, kaže Petar Borović iz Savetovališta za borbu protiv pušenja. 

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duhanskom dimu postoji već tri godine, ali time još nisu ispunjeni svi evropski standardi.

Rekorderi u kardiovaskularnim oboljenjima

U Srbiji je na snazi djelimična zabrana pušenja, pa je u većini kafića pušenje dozvoljeno, a to što ima mnogo pušača povezuje se i sa cijenama.

Cigarete su u Srbiji već dugo su među najjeftinijim u regiji, kaže reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Koordinatorica kontrole duhana Srmena Krstev kaže da je Komisija za prevenciju još prije godinu dana donijela akcioni plan koji bi uveo oštrije mere, ali se još ništa po tom pitanju ne radi. 

“Akcioni plan treba da pokrije period od 2012. do 2015. godine, ali on još nije usvojen, a sad je već 2013. Znači nije dovoljno donijeti jedan zakon, niti jedna mera može da dovede do smanjivanja upotrebe duvana” kaže  Krstev.

Petar Borović izučava uticaj duhana na ljudski organizam. Kaže da Srbija zbog masovne upotrebe cigareta postaje rekorder i u kardiovaskularnim oboljenjima.

Po kardiovaskularnim (oboljenjima) bili smo nekada pretposlednji u Evropi, zbog pogrešnog načina života sad smo došli na drugo mesto sveta – prvi su Rusi, i ako bi smanjili broj pušača, smanjili bi i tu patologiju“, kaže Borović.

Dobra vijest je da se broj pušača u Srbiji ipak smanjuje. U posljednjih 10 godina manje ih je za sedam posto, a većina onih koji se odreknu cigareta, čini to iz zdravstvenih razloga.

Prema podacima objavljenim u svjetskom Atlasu duhana, samo jedan pušač iz Srbije tokom godine popuši 2.861 cigaretu, građanin Bosne i Hercegovine čak 600 manje, a pušač iz Hrvatske godišnje konzumira 1.621 cigaretu.

Izvor: Al Jazeera