Srbija troši pola milijarde eura na Kosovo

Vlada Srbije svake godine potroši skoro pola milijarde eura na Kosovo. Dok predstavnici vlasti tvrde da je način trošenja budžetskih sredstava u potpunosti transparentan, opozicija i nevladine organizacije ukazuju na to da i dalje ne postoji kontrola novca.

Svake sekunde iz budžeta Srbije na Kosovo odlazi najmanje 16 eura. To na sajtu ‘kolikokostakosovo.info’  pokazuje i brojač, prema kome je od 1999. godine do danas Srbija na Kosovo potrošila skoro sedam milijardi eura.

Bode oči

Problem je, kažu u Centru za praktičnu politiku, što nije jasno gdje taj novac završava.

„Ono sto bode oči, to su ogromna  davanja za infrastrukturne radove. Kad odete na Kosovo, ne vidite da se tu išta  pomera. Putevi Srbije imaju silne troškove, gde su ti putevi niko ne zna. Zatim ogromna su davanja za neke vrtiće, a kad odete tamo, vidite ledinu, da to nije ni počelo“, ističe Dragan Popović iz Centra za praktičnu politku.

Anketni odbor Skupštine Srbije sastao se prvi put kako bi utvrdio činjenice o načinu trošenja budžetskih sredstava na teritoriji Kosova u posljednjih dvanaest godina.

Dio opozicije tvrdi da nema optimizma o pitanju utvrđivanja istine, jer ovaj odbor vode predstavnici vlasti.

„Vladajuća većina nije bila spremna da mesto predsednika odbora da opoziciji, koja, ipak, određuje ton i tempo rada anketnog odbora“, navodi Zoran Ostojić iz LDP-a.

„Nekako mi se čini da će rad ovog anketnog odbora biti prije u funkciji primjene Briselskog sporazuma nego u funkciji onoga što bi trebalo, da se utvrdi istina o trošenju novca i da se pronađu krivci.“

Briselski sporazum, prema riječima Aleksandra Vulina, neće donijeti promjene u finansiranju srpskih opština na sjeveru Kosova.

Srbija će, kaže Vulin, nastaviti finansirati sve institucije kao i do sada.

„Finansiranje će se nastaviti, nijedno radno mesto na KIM-u neće biti ugašeno, niko neće iskoristiti niti pokušati da iskoristi ovaj sporazum sa idejom da smanji broj Srba koji žive i rade na KIM-u. Naprotiv“, govori Aleksandar Vulin, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo.

Plan rada

Osim što još nije utvrđeno kako su se trošila sredstva izdvajana za Kosovo prethodnih godina, u Centru za praktičnu politiku kažu da je paradoksalno i to što se velike sume izdvajaju za otplatu javnog duga. 

„Od 70 do 100 miliona evra mi otplaćujemo javni dug Kosova MMF-u, Svetskoj banci, svetskim vladama, što je jedan poseban paradoks u ovako siromašnoj zemlji“, govori Dragan Popović.

Na prvoj sjednici anketnog odbora utvrđen je plan rada, a njegovi članovi na raspolaganju imaju 120 dana da utvrde činjenice o načinu trošenja sredstava na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera