Inovacije u službi osoba s invaliditetom

Inovatori iz Mađarske pokupili su svjetske nagrade za invalidska kolica nazvana GyroSeta, dok još jedna grupa inovatora planira na tržište plasirati sijalicu kojom se upravlja pomoću mobitela.

Marton Juhasz je inovator. Osmislio je GyroSet, sistem koji kombinira pokrete glave i tablet računar kako bi se upravljalo invalidskim kolicima.

Marton živi u Budimpešti u blizini rehabilitacijskog centra za ljude sa invaliditetom. Gledajući mnoge od njih kako upravljaju kolicima pomoću brade ili usta, dobio je ideju za ovaj sistem.

Ovu tehnologiju testira sa ljudima poput Pala Horvata, kako bi je što bilje prilagodio osobama sa posebnim potrebama.

“Uređaj ima softver koji vam omogućava da koristite slušalice kao džojstik i da kolica okrenete u smjeru u kojem želite da idu”, kaže Juhasz.

Praktičnije rješenje

Pal Horvath redovno koristi rehabilitacijski centar koji se nalazi blizu Martona. Trenutno kolicima upravlja pomoću brade, što mu smeta jer mu blokira pogled. Uvjeren je da je GyroSet mnogo praktičnije rješenje.

“Čudno je… Veoma čudan osjećaj. Sjajno je da se možete kretati tako što samo pomjerate glavu”, zadovoljan je Horvath.

Marton je dobio nagradu od 25 hiljada dolara, koju mu je osigurao Univerzitet Singularity.

“Vjerujem da su inovacije na regionalnom nivou, u poređenju sa nekim drugim dijelovima svijeta, tek u ranoj fazi razvoja. Vidimo trend povećanja, što znači da su, tokom posljednje četiri godine, mladi inovatori našli kanale kroz koji mogu da se dokazuju”, kaže Botond Bognar sa ovog univerziteta.

Među novim inovatorima su i Petar i Laszlo. Oni su osmislili pametnu sijalicu kojom se upravlja pomoću mobitela ili tableta koristeći bloototh tehnologiju.

Razvoj sijalice

“Jednu sijalicu može kontrolirati deset mobitela, isto tako jedan mobitel može kontrolirati deset sijalica”, kaže inovator Petar Lakits.

Sijalicu planiraju dalje razvijati.

“Mnogo je ideja. Dobivamo komentare kupaca, na primjer, da se boje mijenjaju u ritmu muzike ili nekog ritma. Tako bi mogli napraviti i neku vrstu kućne diskoteke”, ističe inovator Laszlo Babaly.

Sijalica je trenutno prilagođena samo za Appleov operativni sistem, ali se nadaju da će je za nekoliko mjeseci prilagoditi i za ostale mobilne uređaje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana, sa ciljem da se tim osobama omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu. Najveći problemi osoba sa invaliditetom u zemljama regije su siromaštvo, nezaposlenost i […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO