Farmeri žele izmjene imigracijskih zakona

Vlada Sjedinjenih Američkih Država preispituje imigracijske zakone, kako bi stala u kraj ilegalnim radnicima.

Ali te promjene bi mogle omogućiti i legalan status milionima radnika koji godinama žive i rade u SAD-u.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey iz savezne države New York, farmeri se nadaju da bi promjene imigracijskih zakona mogle pomoći industriji.

U mljekari se radi 24 sata dnevno, sedam dana sedmično. Krave se muzu tri puta dnevno.

“Osim familije, sva radna snaga su Latinoamerikanci”, kazao je farmer Jeff True.

Familija Jeffa Truea se ovim poslom bavi generacijama.

Falsificirane dozvole

Kaže kako je najveća prepreka razvoju nedostatak legalne radne snage. Nedavno je morao otpustiti 12 od 14 radnika, nakon što je imigracijska policija otkrila da su njihove boravišne dozvole falsificirane.

“Živim u strahu jer mi radnici mogu biti oduzeti, zato što ne znam ko je ovdje legalno, a ko nije”, rekao je True.

Imigrantski radnici čine većinu radne snage na mljekarskim i poljoprivrednim farmama zapadnog New Yorka. Blizina kanadske granice i prisutnost granične policije predstavljaju rizik za doseljenike bez dokumenata.

Kažu kako žive u većem strahu ovdje nego u južnim državama poput Arizone, gdje su imigracijski zakoni mnogo oštriji.

Meksički imigrant Esteban je rekao: “Mislim da je tamo lakše živjeti jer je mnogo veći broj Latinoamerikanaca”.

“Imigranti koji rade na farmama poput ove, kažu kako su ušli u državu ilegalno iz Meksika koji je daleko otprilike 3.000 kilometara. Ali čak i ovdje svakodnevno riskira da budu zaustavljeni i deportirani, jer granična policija ima ovlasti i do 160 kilometara od sjeverne granice”, izvijestila je Saloomey.

Prisustvo graničara

Imigranti tvrde da su graničari česta pojava u ovom kraju, na šta sugerira i slučaj meksičke imigrantkinje Griselde Macotele.

Roditelji Griselde Macotele deportirani su kad je njoj bilo petnaest godina, ostavljajući je da se sama brine o svojim blizancima.

“Samo vam zatraže dokumente i ako ih nemate, odvedu vas. Ne kažu vam zašto su vas zaustavili. Samo traže dokumente”, kazala je Macotela.

Mljekari lobiraju da Vlada proširi program gostujućih radnika, koji se trenutno odnosi samo na sezonske poslove. Ali protivnici tvrde da bi farmeri jednostavno trebali plaćati više.

Eric Ruark iz Asocijacije za reformu imigrantskih zakona je rekao: “Jasno je da imaju problem sa radnom snagom, ali to je zato što daju premale plate.”

Farmeri naglašavaju da daju mnogo više od minimalne dnevnice. Ali uprkos tome, izgleda da jedine radnike koje mogu naći su oni kojima rad zakonom nije dozvoljen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novi američki zakon o imigraciji mogao bi odlučiti o sudbini jedanaest miliona ilegalnih imigranata u toj zemlji. Ove sedmice, Senat bi trebao raspravljati o amandmanima zakona usvojenog u sklopu reforme imigracionog sistema. Rob Reynolds je u Arizoni razgovarao sa nekoliko ljudi koji su se odlučili za ilegalni prelazak granice u potrazi za boljim životom u […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO