Borba roditelja za život djece

Roditelji teško oboljele djece kojima je jedina nada za ozdravljenje liječenje u inostranstvu, često moraju sami da prikupljaju novac za operacije.

Kažu da je nedopustivo da u takvim situacijama nemaju pomoć države, i da su ostavljeni da se za život svoje djece bore sami. S kakvim problemima se susreću u Srbiji, izvještava Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.

Milica Jovanović danas ima osam godina. Na putu je da ozdravi i iza sebe ostavi godine borbe za život.

Zbog leukomalacija na mozgu od rođenja je imala epilepsije. Preživjela je pet operacija očiju, dvije operacije crijeva,  a ljekari joj nisu predviđali oporavak.

“Nama je neurohirurg tada rekao sa tim se ne živi, a ako preživi, biće biljka. Neće hodati, neće pričati, neće ništa”, kazala je Ivana Jovanović, Miličina majka.

Ali mama Ivana nije odustala. Mnogim svjetskim klinikama slala je mailove u potrazi za ljekarima koji bi mogli da pomognu. Dobra vijest stigla je prošle godine iz Beča.

Mogućnost liječenja

Postojala je mogućnost liječenja matičnim ćelijama, ali za transplantaciju je trebalo prikupiti  10.500 eura.

Putem Facebooka i dobrotvornih koncerata, novac je prikupljen, a Milica je uspješno operirana. Da mama Ivana nije sama tražila pomoć od građana Srbije, to se ne bi dogodilo.

“Poput  Ivane i mnogi drugi roditelji prinuđeni su da novac za lečenje prikupljaju sami. Problem je kako u zastarelom pravilniku o lečenju u inostranstvu, tako i u tome što u Srbiji ne postoji sistemsko rešenje za pomoć svima kojima je potrebna”, izvijestila je Milutinović. 

Pravilnik o liječenju u inostranstvu ne obuhvata sve bolesti koje je moguće izliječiti na klinikama u drugim državama. Zato ga je, objašnjavaju u Odboru za zdravlje, neophodno hitno izmijeniti.

Dušan Milisavljević iz Odbora za zdravlje je rekao: “Ko god ima neki zdravstveni problem, mora država da nađe načina da mu pomogne. Ukoliko se neka metoda ne radi u zemlji, država mora da organizuje njegovo drugačije lečenje u nekom svetskom centru”.

Izdvajanje države

U saopćenju Fonda za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da država godišnje izdvaja dva miliona eura za liječenje u inostranstvu i da su prošle godine na liječenje van zemlje upućene 344 osobe, ali da uvijek postoje i oni koji nisu obuhvaćeni pravilnikom.

Zbog toga je na nedavno održanom sastanku predstavnika fonda i ministarstva zdravlja ustanovljeno da bi pravilnik trebalo izmijeniti, ali i da država mora da sklopi više ugovora sa klinikama u inostranstvu.

Dok ta inicijativa ne zaživi, roditelji djece sa teškim bolestima morat će sami da se snalaze.

“Mislim da je jako teško svima nama roditeljima da stanemo pred ljude i da kažemo: molimo vas pomozite nam život, našeg deteta zavisi samo od para”, kazala je Ivana Jovanović.

Poslije još jedne transplantacije matičnih ćelija, koja je zakazana za sredinu maja, ljekari iz Beča Milici  prognoziraju potpuni oporavak. Od  te operacije, Milicu dijeli nekoliko dana i još 4.000 eura, koje će, nadaju se, prikupiti na humanitarnom koncertu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO