Rupe u Zdravstvenom sistemu BiH

Zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine – zasnovan je na principu solidarnosti i uplati doprinosa zaposlenih.

Ali, dobar dio usluga plaća se i ako ste osigurani. U  nekoliko kantona Federacije BiH, građanima se nudi mogućnost kupovine dodatne premije – čime građani izbjegavaju plaćanje složenijih zdravstvenih usluga.

U mostarskom Zavodu zdravstvenog osiguranja cjenovnik.

Pregled magnetnom rezonancom 60 eura. Uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu. Te troškove možete izbjeći kupite li premiju. I godišnje dodatno platite 10 eura. Više od 160 hiljada građana tog dijela države, iskoristilo je tu opciju.

Novo zakonsko rješenje

Dalibor Ravić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, kaže: “Ukoliko posjedujete premiju i uredno ovjerenu zdravstvenu iskaznicu, bez obzira ako u godini idete više puta to je plaćeno kroz premiju, ne izdvaja se ništa.”

Skoro 1 500 eura radnik sa prosječnom platom u 2011. godini izdvojio je za zdravstvo u ovom entitetu.

Zvanično, na jednog osiguranika, zdravstveni zavod, potrošio je 290 eura.

Princip solidarnosti u zdravstvu više odgovara osobama koje su redovno kod doktora, stav je Sarajlija izrečen u jednom razmišljanju.

“Iskoristi sve što uplati, ako nije bolestan treba mu vratiti sredstva”, kaže jedan muškarac. 

Ovakva definicija teško će se uvrstiti u novi federalni zakon o zdravstvenom osiguranju.

Dok se čeka novo zakonsko rješenje, ranije je usvojen dugoročni strateški plan razvoja zdravstva u Federaciji BiH i u ovom dokumentu se potvrđuje, finansiranje iz doprinosa uglavnom je jedini izvor prihoda u zdravstvu
u svih 10 Kantona koji imaju svoju zdravstvenu politiku. I gotovo je neizvedivo liječiti se u Sarajevu, ako ste iz Zenice, naprimjer.

Zlatan Peršić iz Ministarstva zdravstva FBiH, kaže: ” Da stvorimo takve pretpostavke da uplaćeni doprinosi prate pacijenta bez obzira gdje se on liječio u Federaciji.”

Bez obzira na to gdje se liječili, oni koji su se bavili zdravstvom, navode što kod ozbiljnijih operativnih zahvata, može očekivati pacijent.

Renata Radić-Dragić iz CIN-a, kaže: “Može očekivati duge liste čekanja, može očekivati da će na uslugu čekati mjesec-dva, da će sam kupovati neku opremu, sigurno lijekove, što je uplaćeno zdravstveno neće vrijediti, opet će dodatno platiti, možda će se očekivati naknada doktor…”

I zbog ovog možda dio pacijenata ide u privatne ordinacije. No, odgovor nadležnih je rezolutan.

Kvalitet na drugom mjestu

Eldan Lokmić, ministar zdravlja Kantona Sarajevo, kaže: “Ako bismo komparirali između svih segmenata društva i zdravstva, zdravstvo je na visokom nivou u odnosu na sve ostalo.”

Ali, u zdravstvu ubuduće možda bude više nivoa osiguranje. Po visini uplata. Jasna Hasić Slijepčević iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH objašnjava: “Viši nivo treba omogućiti kroz više uplate doprinosa zdravstvenog osiguranja time bi fondovi imali manje problema, to bi uslovili kvalitetniju uslugu.”

“Mnogim građanima kvalitet usluge na drugom je mjestu. Kada pogledaju zdravstveni cjenovnik”, izvještava 
Boris Gagić. 

Izvor: Al Jazeera