Borba za bebe protiv autoimune bolesti

Svake godine blizu 3.000 žena u Srbiji zbog različitih razloga ne uspijeva održati trudnoću. Uzroci su često nepoznati, a tome doprinose i nedovoljna medicinska ispitivanja.

No, poznato je da je za mnoge komplikacije u trudnoći kriva jedna autoimuna bolest o kojoj se u Srbiji ne zna dovoljno, iako je uz adekvatnu terapiju trudnoću moguće održati.

Vuk ima dva mjeseca i njegovim dolaskom na svijet majka Jelena Stevanović Dubovac je zaboravila na godine patnje.

Sve do svoje 49. godine nije uspijevala održati trudnoću. Poslije dva spontana pobačaja, slučajno je saznala za antifosfolipidni sindrom koji je, kasnije se pokazalo, glavni uzrok njenih neuspješnih trudnoća.

„Ja sam često puta govorila da je sreća da živim u Beogradu jer da sam u nekom selu, manjem mestu, da nisam toliko informisana, verovatno se nikad ovo ne bi desilo“, kaže Stevanović Dubovac.

Veliki šok

Sličnu priču ima i Jasmina Antonijević, mama četveromjesečne Nataše. Ostala je bez dvije bebe u kasnoj trudnoći, a Natašu je rodila tek kada je ustanovila da je krivac antifosfolipidni sindrom.

„To je veliki šok, psihički i fizički. Ne nadate se tome, sve bude u redu i samo odjednom odete na redovnu kontrolu i samo odjednom nema otkucaja srca. Ne bih nikome poželela da prođu kroz tako nešto“, rekla je Antonijević.

Jelena i Jasmina samo su dvije od 250 žena kod kojih je navedeni sindrom uspješno liječen u bolničkom centru Bežanijska kosa.

Albumi puni fotografija djece u ordinaciji doktorice Ljudmile Stojanović najbolje govore o tome koliko uspjeha u liječenju ove imunološke bolesti ima njen tim.

Zahvaljujući jednostavnoj terapiji, mnoge žene bi mogle imati djecu, samo kada bi sindrom bio otkriven na vrijeme i kada bi država više podržavala istraživanja u ovoj oblasti.

„Još uvek, nažalost, ne samo u unutrašnjosti, nego u Beogradu postoji više slučajeva koji dolaze kod mene na pregled, slučajno upućene od strane komšinice ili prijateljice“, navodi Stojanović, šef naučnog odsjeka KBC Bežanijska kosa.

„Da bismo dijagnostifikovali ovaj sindrom, ovu bolest, potrebna su određena sredstva. Nažalost, mi mala sredstva dobijamo od ministarstva nauke. Za sada se snalazimo.“

Bolje informiranje

Novinarka Al Jazeere iz Beograda Jelena Milutinović navodi kako žene, koje su prošle kroz terapiju, kažu da im posebno smeta to što se u Srbiji uzroci pobačaja detaljno ispituju tek poslije nekoliko gubitaka ploda.

„Samo treba da ginekolozi budu malo bolje informisani ili angažovaniji po tom pitanju, da žene upute na vreme. Tri spontana – mislim da je to veliko maltretiranje za žene“, smatra Stevanović Dubovac.

Zbog izuzetnih uspjeha ovog tima ljekara u liječenju antifosfolipidnog sindroma, u maju će gosti Beograda biti svjetski eksperti iz te oblasti, uključujući i doktora Grahama Hughesa koji je prije 30 godina otkrio sindrom.

Izvor: Al Jazeera