Belgijska čokolada na meti falsfikatora

Proizvodnja lažnih dizajnerskih torbi, satova i drugih stvari posao je vrijedan milijarde dolara.

No, predmet kopiranja sada su postali i slatkiši i to belgijske čokolade, čiji proizvođači zbog toga od Evropske unije traže zaštitu.

Posao Brama Hullebroecka je provjera kvaliteta čokoladnih pralina, a tu privilegiju zaradio je zahvaljujući godinama učenja za čokoladnog eksperta.

On u jednoj prodavnici u Briselu nadgleda proces nastanka čokolade, od stavljanja sirovine do finalnog proizvoda.

“Ovdje u Belgiji postoji zakon koji kaže da se stavlja minimum čokoputera. U drugim zemljama to ne postoji. Ljudi koji kupuju čokoladu u Belgiji vide da je ona najkvalitetnija i, naravno, ukusnija nego kada se u nju stave druge masnoće”, objasnio je Hullebroeck.

Dok neke kompanije žive od svoje reputacije o kvaliteti, druge se boje da strani proizvođači štete njihovom ugledu kradući naziv belgijska čokolada za proizvode koji nemaju nikakve sličnosti sa tim delicijama.

Novinar Al Jazeere Nadim Baba, koji izvještava iz Brisela, kaže kako je u belgijsku čokoladu uloženo mnogo truda i umijeća.

“Ovdašnji proizvođači vjeruju da se naziv belgijska čokolada treba zaštititi, baš poput francuskog šampanjaca i parmanske šunke”, dodao je.

‘Obmana potrošača’

Međutim, nedavno je belgijska čokolada postala žrtva vlastitog uspjeha.

Od 2007. do 2011. izvoz u Aziju porastao je za čak 60 posto. Uprkos tome, dok Evropljani godišnje pojedu od šest do 10 kilograma čokolade, Kinezi pojedu manje od 100 grama.

Guy Gallet iz udruženja Choprabisco smatra kako je razlog za takav nesrazmjer činjenica da kineske kompanije prave kopije poznatih belgijskih čokolada.

Od belgijskih političara traži da urgiraju da EU belgijskoj čokoladi dodijeli zaštićeni geografski status.

Na taj način, smatra Gallet, ako ništa, evropski trgovci će morati prestati sa obmanom potrošača.

“Vidjeli smo primjere kako kompanije stavljaju etiketu – belgijski stil, kolekcija, aroma, a da u njima nema ni trunčice belgijskih sastojaka. Problem je u tome što to potrošači onda percipiraju kao belgijski proizvod, a on to nije”, rekao je Gallet.

Međutim, pravna zaštita neće doći tako brzo. U međuvremenu, eksperti sugeriraju da, ako želite pravu belgijsku čokoladu, na kutiji potražite mjesto proizvodnje ili još bolje dođete i sami se uvjerite kako izgleda i miriše stoljetna tradicija.

Izvor: Al Jazeera