Grand Canyon: Više turista, manje radnika

Umjesto očekivanih tri posto, ekonomija Sjedinjenih Država u trećem je kvartalu zabilježila rast od 2,5 posto.

Smanjenja federalnog budžeta nanose štetu i američkoj netaknutoj divljini, kao što je nacionalni park Grand Canyon u Arizoni, koji je posjetio novinar Al Jazeere Rob Reynolds.

Nepregledan i impresivan, Grand Canyon jedno je od istinskih prirodnih svjetskih čuda. Također je jedan od najpopularnijih američkih nacionalnih parkova, sa više od četiri miliona posjetilaca godišnje.

Iako na glavnom ulazu u park stoje duge kolone automobila, na blagajnama je manje radnika, što je posljedica smanjenja federalnog budžeta, koji je stupio na snagu u martu.

„Redovi na ulazu su duži, manje je organiziranih šetnji i obilazaka udaljenih dijelova sa čuvarima, jer ih imamo manje nego ranije. Isto će biti sa vidikovcem na sjevernoj ivici kanjona koji se otvara u maju”, objasnio je David Uberuaga, upravitelj ovog nacionalnog parka.

Privlačenje turista

Posjetioci smatraju da nije uredu da ljudima propada odmor zbog toga što se političari u Washingtonu ne mogu dogovoriti oko budžeta.

Danette Parks, koja je došla sa porodicom u obilazak Parka, smatra da je to nepravedno.

„Svi odgovorni za ovo trebaju razmisliti i sjetiti se da nanose štetu običnim ljudima, koji imaju svoja prava. A političari imaju odgovornost. Postavili smo ih na funkciju kako bi radili ono što je dobro za narod”, kazala je Parks.

Međutim, nisu Amerikanci jedini koji imaju problema. Više od trećine posjetilaca 59 američkih parkova dolazi iz inostranstva.

Turist George Wilson kaže: „Ovdje imamo ljude iz cijelog svijeta. Nema boljeg načina da privučemo turiste u Ameriku. Ovaj park je značajan dio turističke ponude naše zemlje”.

Vrhunac sezone

Svake godine, više od 270 miliona ljudi posjeti nacionalne parkove poput Grand Canyona.

„Vrhunac turističke sezone počinje krajem maja. Tada će se najviše osjetiti posljedice smanjenja budžeta”, kazao je naš novinar.

Prema riječima Uberuaga, što duže bude trajalo takvo stanje, posljedice će biti teže i za radnike i za posjetioce.

„Prljaviji toaleti, duže čekanje na ulazak, manje razgovora sa čuvarima, tako da biste se tokom posjete mogli naći potpuno sami u parku. Možda ćete propustiti predavanja o kondorima, o geologiji“, dodao je.

Ipak, Služba za parkove insistira da nijedan posjetilac neće biti vraćen i da će parkovi ostati otvoreni 365 dana u godini.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak kongresne čelnike iz obje stranke u Bijelu kuću. Razlog je nova političko-ekonomska drama u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj put kriza se zove “Sequestar”, do sada nepoznat termin koji označava kraćenje javne potrošnje kada ne dođe do političkog dogovora. Kako je nastao “sekvestar” i kakve može imati posljedice […]

Published On 01 Mar 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO