Malarija ubija 300.000 mališana godišnje

Danas je Svjetski dan borbe protiv malarije. Ta je bolest uzrok smrti hiljada djece u Nigeriji svake godine. Uprkos pokušajima da se malarija stavi pod kontrolu, pred vlastima i stručnjacima i dalje su brojni izazovi.

U jednoj od nekoliko biljnih apoteka u centru Abuje, glavnom gradu Nigerije, travar prodaje lijekove za mnoga oboljenja, od malarije do karcinoma. Preparati za liječenje malarije najbolje se prodaju.

Hashim Musa redovna je mušterija. Dolazi u apoteku više od deset godina.

Loši higijenski uvjeti

“Konvencionalni lijekovi mi ne pomažu. Ponekad ih uzimam, ali uvijek se vraćam alternativnim metodama. Više volim znati šta tačno pijem.”

Ljekari kažu da su komplikacije uzrokovane biljnim preparatima jedan od glavnih prepreka kontrolisanju malarije u Nigeriji.

Oluwagbenga Ogunfowokan, liječnik, objašnjava: “Zbog tih lijekova, blaži oblik malarije prelazi u teži. A upravo to bi mogao biti uzrok velikog broja teških slučajeva malarije, posebno među djecom. Njihovi roditelji se vjerovatno odlučuju za alternativne metode liječenja.”

Djeca su najosjetljivija. Stotine hiljada ih svake godine umre od malarije. Razlog su loši higijenski uvjeti, te nedostatak pristupa zdravstvenim ustanovama i medikamentima. A i lijekovi su ovdje često lažni.

“Osamdeset posto stanovništva Nigerije u opasnosti je od zaraze malarijom. Najmanje 300.000 djece svake godine umre od te bolesti. Nigerijske vlasti tvrde da čine sve napore kako bi tu cifru smanjile”, izvještava Ahmed Idriz iz Abuje.

Problem finansiranje

Osoblje Državnog centra za kontrolu malarije dijeli besplatne mreže protiv komaraca natopljene insekticidima. Ali suočava se sa mnogim problemima.

Nnenna Ezeigwe, koordinatorica programa, govori: “Nedostaje nam većina artikala neophodnih za kontrolu malarije. Nemamo dovoljno mreža, lijekova, uređaja za brzo dijagnosticiranje… A bez testova ne možemo početi liječenje. Imamo problema na svim tim poljima.”

Vlasti kažu da bi napredak postignut od 2009. godine mogao biti ugrožen ako se ne riješi problem finansiranja programa. A do tada, stanovnici Nigerije, posebno siromašnih ruralnih područja, morat će se snalaziti kako znaju.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Doći do vlastitog stana nikada nije bilo lako. A situacija se umnogome pogoršala u godinama recesije. Stanovnici zapadnog Balkana u tome nisu usamljeni. Iako je riječ o drugom kontinentu, sličnosti itekako postoje. Iz Nigerije izvještava Yvonne Ndege.

Lideri nigerijske naftne industrije sastali su se godinu nakon što je korupcijski skandal potresao zemlju. Naftne kompanije primile su milijarde evra za gorivo koje nikada nisu isporučile. Reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege izveštava o naporima nigerijske vlade da vrati novac.   

Više iz rubrike TEME
POPULARNO