Novcem do državljanstva EU-a

Kipar želi privući ruske investitore (AFP)

Predsjednik Kipra ponudio je državljanstvo investorima koji bi u tu zemlju uložilli najmanje tri miliona eura, želeći tom ponudom dodatno privući ruske ulagače, a sličnoj strategiji pribjegavaju i druge države Evropske unije (EU).

Svjestan gubitka do kojeg bi došlo ako bi se Kipar okrenuo isključivo Briselu, šef kiparske države Nicos Anastasiades namjerava nuđenjem pasoša podstaći bogate Ruse da ulažu u njegovu zemlju, što nije novost, ali je suma koju su do sada obično morali uložiti iznosila 15 miliona eura u periodu od pet godina, prenosi Deutsche Welle.

Različita pravila

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, Nijemac Jan Philipp Albrecht, kao zagovornik jedinstvene migracione politike za čitavu Evropsku uniju ovakvu politiku smatra neprimjerenom i ocjenjuje da bi pravila za dobijanje državljanstva morala biti ista za sve.

Pravila u Evropskoj uniji se razlikuju od države do države, a Austrija vodi u “otvorenom reklamiranju” mogućnosti dobijanja državljanstva za one sa dubljim džepom, pošto austrijski zakon dozvoljava dodjeljivanje pasoša onima koji su “činili i koji će ubuduće mnogo toga činiti u interesu Austrije”.

Upravo su na taj način austrijski državljani postali jedan hotelijer iz Saudijske Arabije i ruska operska pjevačica Ana Netrebko.

U Irskoj je do 2001. godine investicijama bilo lako doći do državljanstva, ali je u međuvremenu uvedeno pravilo da ulaganja od nekih 500.000 eura u javni sektor mogu omogućiti dobijanje neograničenog boravka, ali ne i državljanstva.

‘Nije štetno’

U Portugalu se dozvola za useljavanje može dobiti i na osnovu kupovine nekretnina, što bi uskoro trebalo važiti i u Španiji, gdje bi kupovina nekretnina u vrijednosti od najmanje 160.000 eura omogućila neograničeni boravak.

Ukoliko neko želi mađarski pasoš, dovoljno je da kupi određeni broj državnih obveznica, a slična je situacija i u Indiji, Rusiji i Kini.

Profesor Univerziteta u Munsteru i stručnjak za migracionu politiku Dietrich Thranhard smatra da takva praksa članica EU-a nije štetna i vjeruje da je broj onih koji na takav način dolaze do pasoša zemalja EU-a veoma mali.

Sve zemlje EU-a, navodi on, bogatima i visokoobrazovanima omogućavaju lakše i brže sticanje određenih privilegija.

Prema njegovim riječima, svaka članica EU-a i dalje sama odlučuje o uslovima dobijanja državljanstva, a na nivou Unije o tome se ne razgovara.

Izvor: Agencije