Razvodi zbog subvencija u Srbiji

Republika Srbija je svojim novim propisima ograničila davanje subvencija registriranim poljoprivrednim dobrima na 100 hektara, što je mnoge navela na neobične načine prevazilaženja ove situacije.

Za neke parove sa sjevera Bačke, kako je izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, izlaz je u formalnom raskidu bračnog ugovora. 

Ovaj čin, po procjeni tih parova, ponovo otvara put državnim subvencijama i pruža mogućnost da zemljišta, uglavnom naslijeđena od roditelja, ostanu u pojedinačnom registru supružnika.

„Znači, tvoju zemlju, tvoje poljoprivredno gazdinstvo moraš dati drugome na raspolaganje, jer više ti nemaš pravo. Znači, ako ja nemam registrovano poljoprivrednbo gazdinstvo, ja više ne mogu prodati. S obzirom da se bavimo stočarstvom i ratarstvom, ja više ne mogu prodati ni kilu kukuruza, ni kilu pšenice. Jednostavno ne mogu prodati. Niko neće od mene kupiti ako nemam pokriće da to potiče sa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Ja moram biti nečiji rob”, objasnila je novonastalu situaciju Ljubica Dulić iz sela Đurđin.

Na putu do subvencija, koje za 100 hektara iznose 10 hiljada eura, u Bačkoj je bilo i zloupotreba u obliku fiktivnih ugovora o zakupu između srodnika ili bivših supružnika, kao i davanju državnog zemljišta u zakup.  

Propis protiv žena

“Mislim da je to čak i opravdan pokušaj države, jer toga je bilo i ima. Međutim, sam način na koji je to urađeno je zaista začuđujući, nepoznat i vrlo trapav. On je i protivzakonit i protivustavan, jer ni u jednoj drugoj oblasti privrede bračni parovi se ne sprečavaju da registruju svoju delatnost, jedino u oblasti poljoprivrede”, kaže Zatko Romić, novinar iz Subotice.

U Regionalnom centru za ruralni razvoj smatraju da su ovim propisom pogođene prvenstveno žene.

„Muškarci će se ređe odreći svog prava da budu nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Druga stvar je na koji način će se moći vratiti krediti koji su uzeti od banaka koje su, kako žene tako i bračni drugovi, uzimali za svoje potrebe, za potrebe poljoprivredne proizvodnje”, kaže Anica Marcikić iz Centra za ruralni razvoj.

Lična gazdinstva supružnika često su bila i garanti za dobijanje kredita za drugo gazdinstvo, pa se i zbog zakonskih razloga ona ne mogu ugasiti.

“Znači, ja ne mogu ugasit, a ni on (suprug) ne može ugasiti, jer ćemo se naći s druge strane zakona. I nažalost, jedino rešenje nam je bilo razvod braka”, kaže Ljubica Dulić.

Tokom jednomjesečne registracije gazdinstava, u Subotici je podneseno 59 zahtjeva za razvod braka. Iako pravilnik važi za cjelokupnu teritoriju Srbije, zanimljivo je da se to desilo samo u ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera