Kad parlament postane turistička agencija

Za razliku od Slovenije i Crne Gore, država kojima je bilo skupo da šalju delegacije u Ekvador na zasjedanje Interparlamentarne unije, Bosni i Hercegovini nije bilo skupo. U Ekvadoru je šest dana boravila tročlana bh. delegacija.

Samo za avionske karte ove bh. trojke i njihove dnevnice platilo se najmanje pet i po hiljada eura, kaže reporter Al Jazeere Boris Gagić. Koji su još bili izdaci, znat će se nakon što podnesu račun.

Insistirajući na uštedama, dio njihovih kolega upozorava da su ovakva putovanja nepotrebna.

“Mjesta za takve egzotične destinacije – Ekvador i Ugandu, i uopće putovanja koja nisu fokus prioriteta BiH, nemaju smisla“, kaže Nermina Kapetanović, zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nedostupni podaci o troškovima

Ali, odlazilo se, nastavlja Kapetanović, i u Brazil i Kanadu i smatra da je “potpuno besmisleno da parlamentarci državnog Parlamenta putuju na seminare o starenju, karcinomu grlića materice i slično“.

Analitičari sumiraju nepotrebno trošenje novca.

„Javna je tajna da su mnoga putovanja shvaćena kao jeftina i dobra turistička agencija, pogotovo ako mnogi parlamentarci ne znaju jezik zemlje gdje putuju tako da su oslonjeni na prevodioca i prevođenje, što poskupljuje putovanja“; kaže Miloš Šolaja iz Centra za međunarodne odnose Banja Luka.

Međutim, tajni su podaci o tome loliko i gdje se putovalo, te koliko to košta.

Iz Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH rečeno je kako postoje putovanja koje se ne mogu izbjeći, poput odlaska u Vijeće Evrope. U taj rang ubrojili su i put u Ekvador.

Iz nevladinog sektora ne sumnjaju u značaj parlamentarne saradnje, ali skeptično gledaju na rezultate putovanja u Ekvador.

„Moguće je napraviti racionalizaciju da se baš ne ide na sve ili da se baš ne ide u velikim delegacijama, već da odu jedan ili dva čovjeka, ovisno iz sredstava koja su trenutno na raspolaganju u budžetu“, kaže Emir Đikić iz Transparency Internationala.

Problem “konstitutivnih delegacija”

Poslanik Dragan Vrankić, odgovara da su tročlane delegacije specifikum Bosne i Hercegovine koji se mora uvažavati i zaključuje da se mogu gledati kao bogatstvo različitosti, ali su i izraz nepovjerenja. Njegov stranački šef, dodaje, troškovi bh. parlamentaraca manji su u odnosu na one iz susjednih država.

„Kako se god upoređivali, s kim se god upoređivali, koliko god to izgledalo jako visoko za današnje standarde našeg građanstva, mislim da se ispod toga neće moći ići“, kaže Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Međutim, Čović priznaje da takozvane konstitutivne delegacije mogu napraviti problem.

„Pokušaji u zadnje dvije godine u konačnici nisu dali rezultat, pa smo par puta došli u situaciju, mjesec ili dva pred kraj godine, razmišljati uopće kako obaviti poslove jer ste potrošili ona predviđena proračunska sredstva“, kaže on.

Možda savjetima pomognu tri parlamentarca koja su u Ekvadoru prisustovavali debati o novim pristupima i rješenjima za dobar život.

Izvor: Al Jazeera