Google uveo digitalnu oporuku

Google je predstavio novu opciju nazvanu Upravitelj neaktivnog računa. Putem nje će saznati što napraviti sa računima korisnika u slučaju njihove smrti.

Digitalnom oporukom možete isplanirati način upravljanja vašim računima. Ako želite, svi vaši podaci posthumno mogu biti obrisani ili ih možete povjeriti osobi koja će njima upravljati.

Moguće je imenovati najviše deset skrbnika koji će dobiti pristupne podatke za vaš račun, ali neće moći objavljivati ništa pod vašim imenom.

Važno za porodicu

Upravitelj neaktivnih računa korisnicima omogućuje da sami odaberu što će biti s njihovim podacima nakon smrti – hoće li ih Google izbrisati ili će ih podijeliti s određenim osobama.

Google je za uslugu Upravitelj neaktivnih računa na službenom blogu napisao da će ona omogućiti planiranje digitalnog života poslije smrti.

U ovoj kompaniji kažu da su svjesni kako ‘niko ne voli razmišljati o smrti, pogotovo ne o vlastitoj smrti’, no zbog porodice i prijatelja već je sada važno planirati što će biti s korisničkim računima i svim podacima koji su se godinama prikupljali, prenosi Dnevnik. 

Ova je opcija već sada dostupna i možete je aktivirati na Googleovim stranicama i sami odlučiti što će biti s vašim e-mailovima, dokumentima i fotografijama nakon smrti, odnosno ako odlučite prestati koristiti sve Googleove usluge.

Oni koji žele, mogu sačuvati te podatke i podijeliti ih s prijateljima ili članovima porodice, odnosno Google te podatke može u potpunosti izbrisati, a odluka je u potpunosti na samim korisnicima koji sami mogu odlučiti hoće li se i nakon kojeg vremena Googleov račun smatrati neaktivnim.

Tako korisnici mogu odlučiti da se npr. nakon pola godine ili godinu dana njihov račun klasificira kao neaktivan, a razdoblje privremenog prekida počinje sa zadnjom prijavom na Google.

Prije završetka prijevremenog prekida, Google će korisnika prvo upozoriti o brisanju podataka e-poštom (poslat će poruku na alternativni mail koji korisnik napiše u postavkama) ili tekstualnom porukom, a u postavkama je moguće dodati i neke osobe koje će Google obavijestiti o gašenju računa.

Brisanje računa

Ako korisnici odaberu opciju brisanja računa, kada prođe vrijeme koje su korisnici sami odabrali, Google će u potpunosti izbrisati njihov računi i sve podatke koji su povezani s njim poput videozapisa na YouTubeu, postova na Googleu+, blogova na Bloggeru, mailova na Gmailu i slično.

Korisnici koji odaberu da njihovi podaci nakon isteka tog razdoblja budu dostupni prijateljima ili rodbini, morat će dati telefonski broj tih osoba kako bi im Google poslao kontrolni kod na mobitel putem kojeg će moći preuzeti navedene podatke, a moguće je dodatni najviše deset takvih osoba koje će Google obavijestiti da je račun ugašen, odnosno koji će moći preuzeti te podatke nakon gašenja računa, javlja Dnevnik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Reklama