CEBIT: Budućnost kao iz filmova

Microsoftovi stručnjaci predviđaju da ćemo za 10 godina na sebi svi nositi najmanje 10 senzora, koji će očitavati različite podatke. Tako ćemo malo pomalo sve više ličiti na kiborge iz filmova.

No, s obzirom na to da svakih sedam dana na tržište izađe neki novi uređaj koji bi nam trebao olakšati život, a doista ih i nosimo na sebi, možda Microsoftovi stručnjaci i nisu tako daleko od istine.

Novinar Al Jazeere Nick Spicer posjetio je CEBIT, najveći svjetski sajam novih tehnologija koji se održava u Hanoveru.

Ako želite, plešući biste mogli obići Hanoverski sajam, ali sa više od 4.000 izloženih eksponata, brzo biste se umorili.

Šetnja kroz virtuelni svijet je primjerenija, jer polako vas uvodi u novi svijet, dajući vam osjećaj kao da se nalazite na nekoj drugoj planeti.

No, većina proizvoda ipak je praktična i primjerena za ovozemaljski svijet.

Specijalne rukavice

Spicer je isprobao posebne rukavice koje omogućavaju korištenje touchscreen telefona i po hladnom vremenu.

Nakon otkucanog broja, Spicer je obavio telefonski razgovor govoreći u rukavicu. Istu rukavicu je koristio i za mijenjanje televizijskih kanala, što znači da, uz pomoć posebnih rukavica, više se neće gubiti daljinski upravljač.

No, najinteresantnije inovacije na ovogodišnjem CEBIT-u ipak su one koje povezuju čovjeka i mašinu.

Poljska mašina pod imenom FLASH je zapravo društveni robot dizajniran za djecu, starije i usamljene ljude.

“On je napravljen da komunicira sa ljudima na normalan način, ali ne samo da priča – on i gestikulira i mijenja izraze lica. Mi ne želimo da robot samo služi ljudima već i da bude voljen, da živi s njima i da se međusobno povežu”, objasnio je Michal Dziergwa sa Instituta za tehnologiju u Wroclawu.

Ljudi se sve više virtuelno povezuju. U budućnosti počet će živjeti u nekim paralelnim svjetovima, tako da će polako sve više propuštati i gubiti vezu su stvarnim svijetom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ove godine će biti prodato više od 918 miliona pametnih telefona, to jest više od 50 posto svih mobilnih telefona, tvrde analitičari.

04 Mar 2013

Građani iz bogatih zemalja traže više brzine, podataka, vrhunske uređaje vrhunskih cijena, ali postoji i novi trend – manje za više.

27 Feb 2013

U Sjedinjenim je Državama odobreno prvo bioničko oko koje može pomoći ljudima s određenim vrstama sljepoće. Uređaj ograničeno vraća vid pacijentima kojima je oštećena mrežnica.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO