Uskršnje jaje kao simbol novog života

Prepoznatljivo obilježje Uskrsa je pisanica. Obojeno jaje tradicionalno prati proslavu tog blagdana, iako je zapravo to paganski običaj koji potiče iz starih kultura.

Kršćanstvo ga je preuzelo kao narodni običaj, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Mostarska tržnica bogata je ponudom uz blagdane. Za Uskrs, najveća je ponuda jaja, jer se najviše i traže.

Kupac Marko Pehar ima veliku porodicu i kaže da se sva kupljena jaja boje, razbiju i pojedu.

Ponuda je šarolika, pa čak i jaja. Ne nude se samo obična.

Tradicija darivanja

Prodavačica Enisa Sojka objašnjava: “Obojena i imaju od faraonke jaja, ona su pet maraka jedno. To je ono tvrdo, baš tvrdo jaje”.

Bitno je naći tvrđe jaje za natjecanje, ali i za dar. Bojenje jaja je dio tradicije.

“Tako je moja baka, majka pa evo danas i ja to radim. Darivam mojim susjedima druge”, kaže Nada Bošnjak. “Uglavnom, puno mojih jaja ode darivanjem susjeda druge vjeroispovijesti. To me čini sretnom i zadovoljnom da to mogu da uradim.”

Tradicija je darivanja i među prodavačima.

“Puno to meni znači”, kaže prodavačica Razija Đulić. “Mi njima za Bajram, oni nama za Uskrs. To je pravo prijateljstvo.”

Veselje je u darivanju, a opet posebno u pripremi tradicionalnih pisanica.

U tom svemu najviše definitivno uživaju djeca.  Po vrtićima, pa i tržnim centrima, organiziran je niz radionica jer priprema pisanica je umjetnost.

“Ukrašavamo raznim sjajevima,  dodajemo oči. Dakle, mašta. Šta djeca zamisle, materijal imaju pred sobom”, kaže voditeljica radionice Maja Radovanović.

Dječiji užitak je veći što je jaje raznobojnije.Osmogodišnja Klara najviše voli šarene pisanice, “zato jer je Uskrs i volim vesele boje”.

Znak Uskrsa

Dječija radost roditeljima je obaveza, ali vesela.

“Zabavljaju se puno prije, počnu tražiti po prodavnicama, koje će sličice, šta će zalijepiti. Čak se i mali od tri i pol godine u to unosi”, kaže otac Goran Jurilj.

Pisanice nisu vjerski simbol, ali su znak Uskrsa. Pripremaju ih i u samostanima.

Fra Ante Marić podsjeća kako je u starim kulturama jaje bilježilo svetkovinu proljeća, nove godine ili novog rađanja.

“Preko 2.500 godina prije Krista ono se, dakle, zatiče kao simbol u vjeri tih ljudi. U kršćanstvu najviše možda na poticaj sv. Augustina u petom stoljeću, gdje on spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbol novog života i Isusa i izazak iz groba”, kaže fra Ante .

Uskrs je blagdan kojim se proslavlja pobjeda života nad smrti, pojašnjava fra Ante. Jaje to simbolizira.  Uz to, kao dar je i znak prijateljstva, pa je, osim izrade, i razmjena pisanica jednaka radost.

Izvor: Al Jazeera