Pomorski nastavak legendarnog Titanica

Ako ste se ikada pitali kako je izgledalo putovanje Titanicom, uskoro ćete imati priliku to saznati iz prve ruke. Jedan australski brodski magnat planira izgraditi Titanic II, koji bi za nekoliko godina trebao krenuti na putovanje poput onog iz 1912. godine.

Prošla je 101 godina od čuvenog potonuća nepotopivog broda. Prvo putovanje bilo mu je i posljednje. Izgubljeno je oko 1.500 života, a olupina broda i danas leži na dnu Atlantika.

O jednoj od najtežih nesreća u historiji snimljen je i jedan od najvećih filmskih hitova. Sada australski milijarder Phill Lavelle smatra da je svijet spreman za Titanic II.

“Ovo nije filmski nastavak, nego pomorski. I evo ga. Brod će biti ponovo izgrađen prema gotovo identičnim specifikacijama, ali naravno, s pojačanom bezbjednošću. Trebao bi isploviti iz Velike Britanije za tri i po godine, uz nadu da će završiti putovanje koje njegov prethodnik nije uspio”, kaže Lavelle.

Brod će biti opremljen isto kao i prvi Titanic, uključujući teretanu, znatno drugačiju od današnjih. Salon za pušenje, kabine, odjeća – sve će izgledati baš kao 1912. godine. Brod će čak imati tri klase, kako bi putnici mogli iskusiti život ispod palube.

Osobu koja sve ovo plaća optužuju da gradi plutajući tematski park i da mu je cilj zarada na ljudskoj tragediji.

Dvojake vrijednosti

“Priča o Titanicu ima dvojake vrijednosti. To je priča o hrabrosti i žrtvovanju. Također, tragično potonuće Titanica bilo je prekretnica za svijet kad je riječ o sigurnosti pomorskog putovanja. Uvedeni su standardi koji su trebali biti uvedeni mnogo ranije. U posljednjih 100 godina putovanje je sigurnije zahvaljujući mjerama koje su tada poduzete”, izjavio je Clive Palmer, vlasnik Titanica II.

Originalni Titanic izgrađen je u Belfastu. Kobno putovanje počeo je u Southamptonu, a završio ga je nakon udara u santu leda u vodama sjevernog Atlantika.

Svijet se od tada znatno promijenio. Novi brod će, poput toliko današnjih proizvoda, biti napravljen u Kini. Zatim će biti poslan na drugi kraj svjeta i, poput svog prethodnika, krenut će iz Southamptona prema New Yorku.

Naravno, pred vlasnicima je mnogo posla u naredne tri godine… Pored ostalog, moraju ubijediti ljude da je Titanic II bezbjedan.

“Brod će biti širi četiri metra i samim tim stabilniji. Imamo dodatnu palubu, koju nazivamo ‘sigurnosnom palubom’, kao i veliki broj čamaca za spašavanje. Moći će se sve vidjetim od komandnog mosta do krme”, priča Palmer.

Ako je tačno da se već oko 44.000 ljudi prijavilo za karte za putovanje, sigurno je da će Titanic II za nekoliko godina krenuti prema New Yorku, kako kažu pomorci, „punom parom naprijed”.

Izvor: Al Jazeera