Ni FEST nije što je prije bio

U nedjelju navečer u beogradskom Sava centru je zatvoren 41. međunarodni filmski festival FEST, na kojem je prikazano 75 filmova iz cijelog svijeta.

Dok organizatori kažu da je ovogodišnji FEST ponudio najbolje filmove svjetske kinematografije iz prethodne godine, kritičari i osnivači festivala smatraju da je FEST ipak izgubio utjecaj i nekadašnji kvalitet, izvještava iz Beograda reporteka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Ovogodišnji FEST otvorio je holivudski glumac Michael Madsen, a zatvara ga srpski film Falsifikator Gorana Markovića. Titulu najboljeg u jedinoj takmičarskoj kategoriji “Evropa van Evrope” odnio je izraelski film Orlovi, koji, prema ocjeni žirija, provokativno prikazuje konflikt generacija u izraelskom društvu.

“To je film koji se, pored baljenja politikom, bavi i fantastičnom ljubavnom pričom, o ljubavnom trouglu koji traje 45 godina, koji se na kraju okonča tragično”, izjavio je član žirija Srđan Dragojević.

Treba nešto novo

Od 75 prikazanih filmova, najveću pažnju publike dobili  su pobjednici svjetskih festivala, posebno filmovi kandidati za Oscara. I ove godine FEST-u su vjerni njegovi fanovi, koji deset dana, koliko traje festival, ne napuštaju bioskopske sale.

“Redovno. I pre podne, i popodne, i uveče, kad imam vremena, kad god je slobodno, od pola četiri ja dolazim”, kaže Bojana.

FEST ne propuštaju ni legende tog festivala. Jedan od njegovih osnivača, filmski i pozorišni kritičar Petar Volk, ipak smatra da je FEST posljednjih godina blijeda kopija nekadašnje svjetski priznate manifestacije.

“Mi smo FEST osnovali zato da bi ljudi mogli da vide godinu dana kasnije filmove, to je bio naš moto”, rekao je on.

“Sad je to predpremijera bioskopskog festivala, a pošto je film stvarno ušao u svet umetnosti, treba nešto novo. Morate afirmisati neke nove vrednosti, a ovako, mi prikazujemo samo ono što su drugi već afirmisali”, smatra Volk.

Ulagač i pomagač

Kreatori ovogodišnjeg FEST-a ipak smatraju da njegova popularnost nije opala i da je na repertoaru najbolje što svjetska filmska industrija trenutno nudi.

“FEST je suveren kada je reč o odnosu publike prema njegovom programu, jer za 10 dana privuče oko 100.000 ljudi. To vam je pet procenata ukupnog bioskopskog tržista u Srbiji tokom godine, tako da je FEST, s jedne strane, ulagač u bioskope u našoj zemlji, a i pomagač, jer skreće pažnju i pokazuje da postoji potencijal i na neki način animira tu publiku”, kazao je Ivan Karl, selektor FEST-a.

“FEST uvek okupi sve što je dobro u prethodnoj godini i to je koncept koji je dobar. To je s jedne strane, a s druge strane bilo bi dobro da FEST ima i predznak jači, takmičarski. Šteta je što je nekoliko festivala u regionu preuzelo primat nad FEST-om”, mišljanja je Dragojević.

Posebnu pažnu publike imali su ove godine filmovi iz Srbije – Krugovi Srđana Golubovića, Falsifikator Gorana Markovića i dokumentarac Albertov put, koji je dobio specijalnu nagradu kritičara.

Izvor: Al Jazeera