Zadarski učenici prave električne automobile

Nije prvo vozilo takve vrste u svijetu, ali zadarski srednjoškolci ponosni su što su benzinski automobil pretvorili u električni.

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, koja ima svoju solarnu punionicu za električne automobile, jedinu u Hrvatskoj, vjeruju da su ovo vozila budućnosti, izvijestio je novinar Al Jazeere Boris Gagić.

U školskoj radionici se nalazi neobični automobil.

Grupa zadarskih srednjoškolaca umjesto motora na benzin, u Peugeot 106 stavila je električni. Za to su im trebala tri mjeseca rada.

Kruži školskim dvorištem

Učenik Valentin Raspović je naveo tehničke karakteristike automobila: “Baterije su 80 volti, može proći 100 kilometara, 90 na sat je maksimalna brzina, motor je od viljuškara pet kilovata”.

Ima razlike. Ovaj može krenuti s mjesta bez kvačila, kreće u bilo kojoj brzini, ima veliki okretni moment, kazao je učenik Sandro Jeričević.

Prijenos nisu dirali. Mjenjač je ostao isti, sa pet brzina, ali je automobil teži zbog baterija u gepeku, odakle se motor napaja strujom.

Automobil nečujno radi. Kada se vozi, kažu učenici, uočljiva je razlika od automobila koje viđamo na putevima.

“Ima razlike. Ovaj može krenuti s mjesta bez kvačila, kreće u bilo kojoj brzini, ima veliki okretni moment”, kazao je učenik Sandro Jeričević.

Automobil za sada kruži školskim dvorištem na radost učenika.

Za elektromotor ili baterije izdvojeno je blizu 8.000 eura. Školi su pomogli razni fondovi, ali nije sigurno kada bi se automobil mogao viđati po gradu.

Voditelj projekta, profesor Ante Ivanac je rekao: “Čekamo registraciju. Da bi je dobili dok smo radili automobil pravili smo dokumentaciju sa slikama i to smo poslali u centar za vozila Hrvatske. Očekujemo da nam se jave je li sve u redu”.

Osim po automobilu škola je, zbog još jedne činjenice, specifična u Hrvatskoj.

“Električni automobil zadarskih srednjoškolaca puni se na jedinoj solarnoj punionici, koja se nalazi u školi i koja je sastavni dio školske opreme”, izvijestio je Gagić.

Snaga joj je četiri kilovata. Istovremeno se mogu puniti dva automobila. Znatno jeftinije nego sipati fosilna goriva u rezervoar. Ali, druge stvari su znatno skuplje.

Upravo ovih dana slijedi spajanje na elektro sustav HEP-a i počinjemo sa prodajom električne energije, rekao je direktor škole Tihomir Tomčić.

Profesor Džemail Spahić je kazao: “Postoji određeno ograničenje sa električnim automobilom zbog visoke cijene akumulatorskih baterija, to je najskuplja stavka”.

Međutim, vjeruju profesori, uprkos slabom interesu auto-industrije, ovo vozilo, koje nije prvo takve vrste, koristit će se u budućnosti.

Novi projekt škole

Kao i obnovljivi izvori energije, čiji višak sa solarnih panela na školi tržišno plasiraju.

“Upravo ovih dana slijedi spajanje na elektro sustav HEP-a i počinjemo sa prodajom električne energije”, rekao je direktor škole Tihomir Tomčić.

Novac će im trebati za solarni automobil, što je novi projekt škole, u koji je osim zadarske uključeno pet srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj. Revijalna trka solarnih automobila zakazana je za jesen u Sisku.

Izvor: Al Jazeera