Irska spremna prodati šume

Irska grabi krupnim koracima ka izbjegavanju nove pomoći međunarodnih kreditora.

Prodala je pet milijardi eura u desetogodišnjim obveznicama. To je prva emisija irskog duga nakon tri godine.

Tada su morali zatražiti finansijsku pomoć zbog krize na tržištu nekretnina i u bankarskom sektoru. Sada su joj berzanska vrata ponovno otvorena.

Težak teret

Ipak, Irska se sve više savija pod teretom dugovanja i uvjeta pod kojim su joj međunarodni kreditori odobrili prijeko potrebnu finansijsku pomoć.

Dug se mora vraćati, ali novca baš i nema. Vlada razmišlja o prodaji nacionalnog blaga – šuma. Posljednji put bez njih je ostala u vrijeme dok je bila kolonija, a danas, kako se čini, historija se ponavlja.

Nadimak Irske je “smaragdni otok”, ali ne bez razloga. Gdje god da pogledate vidi se samo zelenilo.

Nepregledni šumski pejzaži izgledaju predivno, baš kao i na planini Winslov. No, računovođe koje se brinu o Irskoj na šume ne gledaju kao na skup drveća, već brojki.

Mala korist

Irska nije jedina članica siromašnog kluba eurozone koja pokušava prodati svoju prirodu kako bi zaradila nešto novca.

Grčka je na prodaju stavila otoke, a Irska bi mogla postati jedina zemlja u razvijenom svijetu koja ne posjeduje vlastite šume.

Najgore od svega je što se od ovakvog poteza neće ni obogatiti, izvještava Al Jazeerin reporter Laurence Lee.

Prodajom prava na eksploataciju šuma, u narednih 80 godina Irska bi mogla zaraditi tek toliko da plati kamate na kredit za period od svega tri sedmice.

Ministri nisu željeli razgovarati s nama, ali činjenica je da su morali popustiti pritisku kako bi ispunili teške uvjete Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Posljednji put šume su uništene prije stotinjak godina, a danas stranci opet šefuju.

Historija se ponavlja

“Englezi su kao strana sila opustošili irske šume, izvozeći trupce u engleske vojne luke. Historija se opet ponavlja”, kaže Stephen Donnelly, nezavisni član Parlamenta.

No, problem su brojke. Nezavisno istraživanje pokazuje da će ovo Irsku na kraju skupo koštati. Iako će novac dobiti, gubitak će biti dvostruko veći.

Država će morati platiti nove sadnice i čekati dugo godina dok ne izrastu i zamijene drveće koje je posječeno i izvezeno.

“Kao vlasnici zemlje, oni bi po zakonu trebali biti odgovorni isključivo za pošumljavanje, osim ako to pravo ugovorom prenesu na državu na koju će pasti sav teret i gubitak”, ističe John Prior iz Sindikata šumarstva.

Šume su u Irskoj klasificirane kao državna imovina umjesto kao nacionalno blago.

Ljudima odgovornim za irsku ekonomiju šume su postale najobičniji usjev, odnosno broj na tabeli.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Aktive Anglo-irske banke preuzet će irska državna banka, koja kupuje rizične hipoteke od dugom pogođenih kreditora.

07 Feb 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO