Umro posljednji atentator na Hitlera

Von Kleist je 1944. dobrovoljno pristao na jednom sastanku s Hitlerom u samoubilačkom napadu raznijeti sebe i nacističkog diktatora (Reuters)
Von Kleist je 1944. dobrovoljno pristao na jednom sastanku s Hitlerom u samoubilačkom napadu raznijeti sebe i nacističkog diktatora (Reuters)

Ewald-Heinrich von Kleist, nekadašnji pripadnik njemačkog Wehrmachta i jedini preživjeli učesnik zavjere protiv Adolfa Hitlera 20. jula 1944, umro je u 90. godini u svojoj kući u Minhenu, izjavila je njegova žena Gundula von Kleist.

Von Kleist je kao 22-godišnji poručnik njemačke armije 1944. godine dobrovoljno pristao na to da na jednom sastanku s Hitlerom u samoubilačkom napadu raznese sebe i nacističkog diktatora.

Taj atentat nije uspio, ali je Von Kleist kasnije iste godine imao glavnu ulogu u najpoznatijem pokušaju ubistva Hitlera i bio je posljednji preživjeli član grupe njemačkih oficira koji su pokušali da ga ubiju 20. jula 1944, prenosi Tanjug.

Von Kleist je rođen 10. jula 1922. na porodičnom imanju Gut Schmenzin u Pomeraniji na području tadašnje sjeveroistočne Njemačke, koje sada pripada Poljskoj.

Njegova porodica je pripadala dugačkoj lozi pruskih zemljoposjednika, koji su stoljećima služili državi na visokim vojnim i administrativnim pozicijama.

Von Kleistov otac, Ewald von Kleist, još od prvih dana bio je protivnik Hitlera, čak i prije nego što je taj nacistički diktator došao na vlast i bio je mnogo puta hapšen nakon što je firer preuzeo kontrolu 1933. godine. 

Čuveno je putovanje starijeg Von Kleista u Englesku 1938, godinu dana prije izbijanja Drugog svjetskog rata, kada je pokušao utvrditi da li će ostale zapadne zemlje podržati državni udar protiv Hitlera.

On, međutim, nije uspio navesti britansku Vladu da promijeni svoju pomirljivu politiku.

Uprkos protivljenju svoje porodice nacizmu, mlađi von Kleist se 1940. pridružio njemačkoj armiji i 1943. je ranjen u borbama na Istočnom frontu.

Samoubilački prsluk

Tokom oporavka s njim u januaru 1944. stupa u kontakt Claus von Stauffenberg, još jedan oficir iz aristokratske porodice i predlaže mu plan za ubistvo Hitlera.

Von Kleist je izabran da kao oficir bude model za novu uniformu za Hitlera i Von Stauffenberg mu je predložio da ispod te uniforme obuče samoubilački prsluk, te da ga detonira kada bude stajao blizu Hitlera.

Godinama kasnije Von Kleist je ispričao da je otac, kada mu je izložio plan za taj samoubilački napad, samo nakratko zašutio i zatim svom 22-godišnjem sinu rekao: “Da, moraš to uraditi.”

“Očevi vole svoje sinove i moj je sigurno volio mene. Bio sam prilično siguran da će reći ‘nemoj'”, sjećao se Von Kleist. “Ali, kao i uvijek, potcijenio sam ga.”

Taj plan samoubilačkog napada nikada nije realiziran, podsjeća agencija AP.

Mjesecima kasnije Von Kleista je ponovo kontaktirao Von Stauffenberg i ponudio mu da učestvuje u atentatu na Hitlera 20. jula 1944, o čemu je 2008. snimljen i historijski triler “Valkyrie”, u kojem je Tom Cruise igrao ulogu Von Stauffenberga.

Von Kleist je trebao donijeti paket sa eksplozivom na sastanak s Hitlerom, ali je taj plan promijenjen i Von Stauffenberg je odlučio da sam postavi tu bombu.

On ju je postavio u konferencijsku salu gdje se Hitler sastajao sa svojim vojnim savjetnicima u sjedištu u Istočnoj Pruskoj.

Gurnut paket

Hitler je, međutim, izbjegao svu silinu eksplozije, jer je neko gurnuo paket ka nozi stola, što je umanjilo snagu eksplozije.

Ta zavjera je propala. Von Stauffenberg, Von Kleist stariji i mnogi drugi su uhapšeni i smaknuti. Neki su obješeni, a Von Stauffenberg je strijeljan.

Sam Von Kleist je uhapšen i Gestapo ga je poslao u koncentracioni logor Ravensbruck, ali je, zatim, neočekivano pušten, nakon čega se vratio na svoju dužnost.

Poslije rata je osnovao izdavačku kuću Ewald von Kleist, bavio se javnim obrazovanjem vezanim za sigurnost i transatlantskim odnosima.

Godine 1963. bio je osnivač Minhenske konferencije o sigurnosti, foruma koji i danas okuplja vodeće svjetske diplomate i vojne zvaničnike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO