Avala Film pred likvidacijom

Nekada najveća filmska producentska kuća na Balkanu, Avala film je pred likvidacijom.

Agencija za privatizaciju namjerava da već u martu pokuša prodati dio imovine Avala filma, kako bi se podmirio dio duga od devet miliona eura.

Na licitaciji bi mogli da se nađu i producentska prava nekih od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

Ovo je bio balkanski holivud, mjesto gde su nekada snimani ne samo domaći nego i strani filmovi. Produkcijska kuća koja je u zlatno doba jugoslovenske kinematografije, domaćim i stranim autorima bila mjesto  za snimanje, ali i obradu filmova.

U stečaju dvije godine

Cio kompleks rađen je po uzoru na Cinecittu. Čak je i raspored studija i razmak između njih isti kao u slavnom italijanskom filmskom centru.

„Koliko je Avala film nekada bio jak shvati se po davno rađenoj scenografiji. Prije više od 20 godina od drveta i stiropora izgrađen je svojevrsan italijanski grad, i uopšte se nije štedelo na detaljima“, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Italijanski producenti su dobili prostor gdje sa manje novca mogli da snimaju svoje filmove.

Sada se rijetko koristi, a Avala film je od prije dvije godine u stečaju i sprema mu se likvidacija i prodaja imovine.

U stečajnu masu ušli su i videogrami najznačajniji filmova jugoslovenske kinematografije, čiji producent je bila Avala film, a koja je sada na čuvanju u Kinoteci

„Mi smo preuzeli filmsku građu na trajno čuvanje, to s druge strane znači da će taj ko kupi prava, imati pravo da dođe YU u kinoteku i kaže – dajte mi negative“, govori Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Imovinu Avala filma čini oko 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, više od 30 hektara zemljišta i šume.

Agencija za privatizaciju već u martu planira prodaju kako bi se podmirli povjerioci.

Ukoliko postoji neko ko je spreman da preuzme brigu o Avala filmu i izmiri dugovanje od 9 miliona eura, Agencija će biti na raspolaganju za svaki vid pomoći.

U agenciji kažu da do sada nisu dobili nikakvu inicijativu ili ideju iz Ministarstva kulture koje tvrdi da nije nadležno za taj slučaj jer je Avala film u stečaju

„Devet miliona eura je veliki novac pogotovo u ovom trenutku kada je država javno izjavila da će davati svega 0,6 %  sredstava za kulturu, što je daleko najmanje u regionu, a za filmsku proizvodnju će davati – nula dinara“, kazuje reditelj Srđan Karanović.

On je često za svoje filmove koristio usluge Avala filma.

Odraz nebrige

Film, Jagode u grlu je snimao u jednom od studija na Košutnjaku. Propadanje i likvidaciju takozvanog balkanskog Hollywooda vidi kao odraz nebrige društva o kulturi.

„Ta sredstva koja je država jednom uložila u film, mislim, usuđujem se da mislim, pripadaju filmu, odnosno umetnosti, odnosno filmskim radnicima. Znači jedna država je to dala filmu, a druga država to uzima od filma i preliva to u nečije privatne džepove“, govori Karanović.

Najveći problem Avala filma je nerešen status i vlasnička struktura. 51% kapitala, od 1990. godine pripada kompaniji “Jugoeksport”, koja je pod stečajem, i čije dugove zapravo treba da pokrije prodaja .

Izvor: Al Jazeera