Saradnjom do promocije turizma na Balkanu

Kako najbolje iskoristiti turističke potencijale regije? O tome se ovih dana razgovara na beogradskom Sajmu turizma.

Turističke agencije nekoliko zemalja regije potpisale su sporazum o osnivanju Unije turističkih agencija jugoistočne Evrope.

Cilj je, zajedničkom ponudom, na prostore Balkana privući turiste iz svih dijelova svijeta, a posebno sa Dalekog istoka, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Za Yuan Zhenga iz Kine, zemlje Balkana su pravo otkriće. Srdačnost ljudi i dobar provod u klubovima na njega su ostavili najjači utisak.

Historijski lokaliteti

“Ovdje mi se navjiše dopada noćni život, ali i to kakvi su ljudi. Sviđa mi se što su  svi  opušteni, društveni, nasmijani, to je vaš brend”, kaže on.

I dok su mladi često u potrazi  za što boljim provodom, nešto stariji turisti ne zaobilaze historijske lokalitete.

U Vojnom muzeju,  posljednjih godina, sve je više posjetilaca iz zemalja Dalekog istoka. Njima je, kažu kustosi, posebno zanimljiva ratna prošlost ovih prostora.

“Naročito što interesuje publiku sa Dalekog istoka, to je novija istorija, Drugi svetski rat, pokreti otpora, bitke od Kozare, Neretve, Sutjeske, do završnih operacija i pobede jugoslovenske vojske”, kaže muzejski savjetnik Anđelija Radović.

“Jugoslovenska kinematografija, koja je već decenijama omiljena u Kini, biće okosnica turističke ponude regiona. Turisti će imati priliku da obiđu najpoznatije  lokalitete na kojima su snimani partizanski filmovi”, javila je Milutinović.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije smatraju da  popularnost Valtera, ali i drugih filmskih junaka i lokaliteta, može doprinijeti razvoju turizma u regiji.

“Imali smo jednu anegdotu  sa gostima iz Kine, koji su, boraveći na mostu na kom se snimao film “Most” – govorimo o lokalitetu u Crnoj Gori, most na Đurđevića Tari, gde su oni tvrdili da bi oni doveli da 365 dana tamo  bude hotel pun.  To dovoljno govori o želji tog stanovništva, te populacije, da boravi na ovim prostorima”, kaže Aleksandar Seničić iz Asocijacije turističkih agencija Srbije.

Prirodne ljepote

Pored simbola nekadašnje kinematografije i historijskih spomenika, prirodne ljepote regije bit će također atrakcije, kojom turističke organizacije Bosne i  Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije planiraju privući strane turiste.

“Turističke agencije ce napraviti zajedničke programe sa područja Balkana, koje ćemo ponuditi na Istoku – Kini, Japanu”, kaže Zoran Preradović iz Unis Toursa iz BiH.

“Svako će u svojoj državi dočekivati goste, radićemo i na zakonskoj regulativi koja nije uređena u ovom regionu, pogotovo u Bosni i očekujem da će hotelijeri u mojoj državi, u Bosni, konačno potpisati kodeks prakse sa udruženjima turističkih agencija o fer ponašanju i nastupu na tržištu.”

“Iako svake godine na Balkan dolazi sve više turista sa Dalekog istoka, oni se ovdje kratko zadržavaju. Plan turističkih profesionalaca iz regije je da ih kvalitetnom ponudom i  raznovrsnim programima u našim krajevima zadrže najmanje dve nedelje”, javila je Milutinović.

Izvor: Al Jazeera