Izazovi pred prvom guvernerkom u Afganistanu

Prva žena guvernerka jednog okruga u Afganistanu uskoro će napuniti svoj prvi mjesec na poslu. Saira Shakeeb Sa'dat kaže kako pokušava donijeti prosperitet izoliranom području na sjeveru ove azijske države.

Stanovnici Hwadza Dukoa, na sjeveru Afganistana, prkose hladnoći dok dočekuju svoju novu okružnu guvernerku Sairu Shakeeb Sa'dat – prvu ženu na toj dužnosti u državi. Lokalni zvaničnici kažu da je to velika čast.

„Nadam se da će uraditi odličan posao, jer znamo da žene imaju dobre manire. Sretni smo. Naši raniji guverneri nisu učinili ništa krivo, ali ona će biti bolja. Nadam se da će učiniti više nego oni“, kazao je član lokalnog vijeća Mohammed Sadeq.

Sa'dat kaže kako planira donijeti prosperitet i razvoj u svoj okrug. U petak je održala jedan od brojnih sastanaka u vezi sa sporom oko zemljišta.

„Cilj, koji sam sebi postavila, jeste zatvoriti jaz između građana i vlasti, tako da ljudi dobiju interes i podrže svoju vladu“, ističe guvernerka.

Oronule učionice

Na ovom udaljenom području živi skoro 5.000 porodica, a sigurnost nije briga. Sa'dat kaže da ta izolacija također znači da nema mnogo pomoći. U školi za djevojke ona posjećuje oronule učionice.

„Imamo 1.300 učenica i 33 nastavnika. Jedan od najvećih problema je nedostatak udžbenika. U razredu s 30 učenika, na primjer, imamo samo 10 ili 15 udžbenika“, govori direktorica škole Najiba Nazari, te  dodaje kako će nova guvernerka biti dobar uzor učenicama.

Iako su, zbog sistema kvota, četvrtina zastupnika žene, često su muškarci ti koji imaju stvarnu moć.

„Kao što znamo, talibani imaju negativan stav prema ženama, ali ja kažem da nam islam daje prava, Kur'an nam daje prava. Znamo da su talibani protiv nas, ali Allah nam je dao naša prava. Prema Kur'anu, rad i obrazovanje su obavezni i za muškarce i za žene“, rekla je Sa'dat.

Ona je do sada uživala podršku naroda, ali kaže da će pravi test biti da li će moći donijeti promjene koje će poboljšati živote građana.

Izvor: Al Jazeera