Venecuela pogođena nestašicom hrane

Jedna od valuta koja se uklapa u priču o ratovima je venecuelanski bolivar.

Odluka Vlade da snizi vrijednost nacionalne valute za čak 32 posto rezultirala je neviđenim posljedicama – nestašicom hrane.

Uprkos naftnim bogatstvima, ekonomija te zemlje je u velikim problemima. Čekanje u redovima za hranu je slika koju ne biste očekivali da vidite u zemlji koja vrijedi za najvećeg svjetskog proizvođača nafte.

No, ovo je realnost koja oslikava Venecuelu i njenu sve slabiju ekonomiju. Devalvacija valute uzrokovala je nestašice hrane.

Silvia Coromoto svakodnevno stoji u redovima, ali kako kaže nema garancije da će kući donijeti čak ni osnovne namirnice poput hljeba, šećera, riže. Prehranjivati porodicu postaje sve teže.

Stresna situacija

“Ovo postaje vrlo stresno. Idem u kupovinu i vrlo često se vratim praznih ruku. Potrebne su mi osnovne namirnice i svaki dan moram provjeriti ima li išta na policama prodavnice. Jako mi je teško, jer moja djeca studiraju i rade i ne mogu mi pomoći”, kaže ona.

Venecuela ima najveću stopu inflacije na svijetu. Glavnog krivca za trenutnu krizu mnogi vide u Vladi i njenoj politici kontrole cijena hrane.

No. s druge strane, Vlada Hugo Chaveza optužuje privatni sektor za pohlepu, tvrdeći da hrane ima, samo je namjerno ne žele izvaditi iz magacina.

“Prva dva-tri mjeseca ovaj argument ići će naruku Vladi i građani će biti ljuti na privatnike. Ali, Vlada mora riješiti problem, jer na kraju će ona ispasti glavni krivac za krizu”, ocijenio je analitičar Luis Vicende.

Kako se čini, odlasci u supermaket za građane Venecuele postajat će sve veća frustracija, jer šanse da ništa neće pronaći na policama sve su veće. Rješenja nema na pomolu, jer ga niko ni ne nudi.

Izvor: Al Jazeera