ICMP u BiH identificira nestale Libijce

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u svojim objektima u nekoliko bh. gradova trenutno radi na identifikaciji posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici u posljednjem konfliktu u Libiji.

Riješen je i slučaj disidenta Mansoura Al-Kikhije, koji je nestao 1993. godine u Egiptu, izvještava Al Jazeerina reporterka Azalea Džanko.

Svoje dane u Sarajevu Fawzi Al-Fatise koristi za oporavak. Ranjen je u posljednjim neredima u Libiji.

Njegov rodni grad Zliten tada je, zbog strateški važnog položaja, bio poprište borbi između snaga Muammara Gaddafija i boraca opozicije.

Bolna sjećanja

Upravo na dan kad su režimske snage poražene u ovom mjestu, u neredima je izgubio četiri brata. Ta sjećanja bole više nego ove današnje rane, kaže.

“Trojica moje braće poginula su na mjestu događaja. Četvrti, koji je bio sa mnom, pogođen je metkom u stomak. Dok su meni pružali prvu pomoć, gledao sam njegove posljednje trenutke. Umro je pred mojim očima”, kaže Alfatise.

No, sretan je što barem zna gdje su njihova tijela pokopana. Sudbine brojnih muškaraca koje su Gaddafijevi vojnici odvodili ranije ostale su nepoznanica.

Rasvjetljavanjem ovakvih slučajeva u Libiji odnedavno pomaže i ICMP, sa sjedištem u Sarajevu.

Organizacija je osnovana nakon sukoba na Balkanu. Ideja je bila pružiti podršku institucijama u pronalaženju i identifikaciji nestalih.

Srebrenički genocid

Od 2001. godine koristi se i DNK analiza za pronalazak hiljada žrtva srebreničkog genocida.

Komisija je do sada uspješno analizirala više od 90.000 krvnih i preko 37.000 koštanih uzoraka iz regije i iz svijeta.

Al Jazeerina reporterka posjetila je laboratoriju u kojoj analizira DNK za oko 800 takvih uzoraka iz Libije.

Vlasti te zemlje prepoznale su dugogodišnje iskustvo sa Balkana i odlučile ga iskoristiti za pronalazak svojih nestalih. A, to je prvi i najvažniji korak, kažu u ICMP-ju.

“Otkad je Libija odlučila rješavati taj problem, pomažemo im da izgrade institucionalnu infrastrukturu za to. Pružamo im i tehničku podršku za provođenje identifikacije. Libija to želi uraditi, ali i kreirati održiv proces i biti odgovorna za to. To je veoma neuobičajeno i veoma dobro”, rekla je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

A dok ne osnaže libijske institucije koje će voditi postupak traženje nestalih, analize će se vršiti u Bosni i Hercegovini.

Prema zvaničnim procjenama, više od 2.500 nestalih samo iz posljednjeg konflikta u Libiji.

A plan je raditi na pronalasku i nestalih iz više od četiri decenije duge Gaddafijeve vladavine. Učinjen je prvi korak.

Naredne čekaju brojni izazovi – istrage i procesuiranje zločina.

Izvor: Al Jazeera