SEAL koji je ubio Bin Ladena ogorčen na vojsku

Najviši američki zvaničnici direktno su pratili akciju hvatanja Bin Ladena u Pakistanu iz Bijele kuće

Piše: Ivica Puljić

Na dan kada će predsjednik Obama u govoru o stanju nacije objaviti da će se iz Afganistana u prvoj skupini, u februaru 2014. godine, povući 34 tisuće američkih vojnika, jedan od onih koji su služili u toj zemlji ispričao je svoju priču uredniku magazina Esquire.

To je čovjek čudne sudbine – najpoznatiji i najanonimniji u istom trenutku. Ne znamo njegovo ime, ali znamo da je to čovjek koji je ubio Osamu bin Ladena kao pripadnik posebnih postrojbi Navy Seals Team 6. Nazvan je jednostavno “The Shooter”.

O njemu su već napisane knjige, snimljena dva filma, a svijet ne zna tko je taj čovjek.

Sada, zahvaljući Esquireu, znamo njegovu priču u kojoj je rekao da je ubio Osamu bin Ladena iz blizine na trećem katu kuće u kojoj se, više od pet godina, krio najtraženiji terorista na svijetu.

Različita izjava

Ta se izjava razlikuje od one koju je u svojoj knjizi “No Easy Day” dao Mark Owen, još jedan Navy Seal koji je sudjelovao u akciji u kojoj je ubijan Bin Laden.

Nakon što je knjiga objavljena vrlo brzo smo saznali pravo ime autora – Matt Bissonnette, čija je priča manje “junačka” od ove koju je iznio “The Shooter” rekavši da se s Bin Ladenom sreo “oči u oči”.

Ta je verzija bila donekle poznata Amerikancima nakon akcije u Pakistanu i mnogi su skloniji vjerovati u nju, a manje u onu iznijetu u knjizi “No Easy Day”, u kojoj je rečeno da nije bilo bliskog susrata s Osamom bin Ladenom prije nego je ubijen.

“Ne znam zašto je to Matt učinio” – rekao je “The Shooter” za Esquire, dodavši da on ne želi otkriti svoj identitet radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji, osobito svoje dvoje djece.

Rekao je da ga brine budućnost nakon što je napustio vojsku: “Kada napustite vojsku nakon 16 godina, s ožiljcima od rana, reumom i bolesnim očima, znate što dobijete od države i zahvalne nacije? Ništa! Nemam mirovinu, nemam zdravstveno osiguranje i nemam nikakvu zaštitu za sebe i obitelj”, kazao je “The Shooter”.

Međutim, svaki američki vojni veteran koji napusti vojsku prije nego napuni 20 godina službe nema uvjete za mirovinu.

Mnogi će reći – on je još dobro prošao, jer nije izgubio ruke ili noge, nije oslijepio i poludio u ratu.

Drugi postavljaju pitanje – bi li on trebao imati drugačiji tretman od ostalih veterana, odnosno trebaju li poseban status imati svi članovi Teama 6. koji su bili u sada već legendarnoj akciji?

Ti su ljudi, zajedno s postrojbama Delta Force, bili deset godina skoro stalno u ratu – ili u Iraku ili u Afganistanu.

No kada se jednom napravi ustupak, onda će mnogi veterani iz drugih, konvencionalnih rodova kazati – pa i ja sam bio deset godina u ratu, zašto i ja ne bih imao poseban status?

‘Trebao ostati u službi’

Zato većina Amerikanaca, barem kako javljaju mediji, smatra da je “The Shooter” trebao ostati još četiri godine u vojnoj službi (sigurno ne bi više imao tako teške zadatke) i zaraditi mirovinu kao i svaki drugi vojnik, bio specijalac ili ne.

U ovoj se zemlji u vojsku ide dragovoljno, vojska je u potpunosti profesionalizirana i svaki vojnik zna u što se upustio.

I još jedna stvar – nijedan se od njih nije borio u izravnoj odbrani svoje zemlje, jer Sjedinjene Države nitko nije okupirao. Upravo suprotno – američki vojnici su, na zahtjev svojih političara, okupirali i Afganistan i Irak. No, to je već neka druga priča.

Izvor: Al Jazeera