Nova hardverska zvijezda među prijenosnicima

Neki oblik uspješnog Linux osobnog računala dugo je nad informatičkom industrijom lebdio kao fatamorgana (AP)

Piše: Robert Gabelić

Chromebook je jeftina varijanta prijenosnog računala namijenjena za pristup internetu. Najpopularniji model trenutno predstavlja Samsung Chromebook, baziran na ARM arhitekturi procesora koji se nalazi u mnogim tabletima i pametnim telefonima.

Jeftin procesor, mali ekran (11,6-inčna dijagonala) i besplatni softver omogućili su prodaju ovog računala po cijeni od 249 američkih dolara. Samsung Chromebook posjeduje tvrdi disk kapaciteta 16 GB, dovoljnog za pokretanje OS-a i Chrome preglednika. Sve ostalo korisnik mora potražiti na internetu. Klasičan Office zamjenjuju Googleo Docsi, a slično je i s ostalim softverom, koji umjesto s lokalnog diska korisnik izvodi kroz web sučelje na udaljenim serverima.

Pad prodaje PC računala

PC tržište je u posljednjih šest godina smanjeno za trećinu. Izlazak Windowsa 8 nije potaknuo prodaju novih računala kako se očekivalo, što je Chromebook promoviralo u novu PC zvijezdu. Chromebook se već tjednima nalazi na Amazonovoj ljestvici najprodavanijih računala, a zbog povoljnog omjera kvalitete i cijene to će vrlo vjerojatno i ostati.

Tajvanski proizvođač Acer 5 do 10 posto isporučenih računala na najvećem američkom tržištu danas bazira na Chrome OS-u. Prije svega tri mjeseca to računalo nije ni postojalo u Acerovoj ponudi.

Ako se trend tako brzog rasta nastavi, sigurno je kako će Linux i u desktop segmentu Microsoftu raditi pritisak na koji najveća softverska kompanija nije računala. Pravi pobjednik u uzletu Chromebooka nije samo Linux, već i Google, koji uspješno širi bazu svojih  korisnika i kroz hardver.

Chromebook, Googleova vizija prijenosnog računala, prvi je put predstavljena u junu 2011. Za manje od dvije godine Chromebook je postigao tržišni uspjeh. Nakon Acera i Samsunga, u njegovu proizvodnju uključili su se Lenovo i HP.

Ista jezgra

Paralelno s Androidom, namijenjenim pametnim telefonima i tabletima, Google je razvio još jedan operacijski sustav, Chrome OS. Poput Androida i Chrome OS je nastao na Linuxu, koji je ovaj put prilagođen za izvođenje na klasičnim osobnim računalima.

Glavna i jedina softverska komponenta vidljiva korisnicima Chrome OS-a je web preglednik. Takva koncepcija omogućila je izvedbu računala koje je vrlo jednostavno za održavanje. Podešavanje upravljačkih programa, tzv. drivera, ne postoji, kao ni borba s virusima. Za sve se brine Google.

Podaci se nalaze na webu, a svaki korisnik Chromebooka na raspolaganju ima internetski virtualni disk, Google Drive, kapaciteta 100 GB. Rad na Chromebooku moguć je i offline. Međutim, takav način korištenja računala se ne preporuča.

Najveće ograničenje računala baziranog na Chrome OS-u jest što je gotovo u potpunosti ovisno o mrežnom okruženju, kvaliteti internetske veze. Korištenje Googleovog računa gmaila se, također, podrazumijeva, što je ulaznica u Chrome Web store, katalog dostupnog online softvera. Performance Chromebooka dovoljne su za surfanje, pokretanje videa, korištenje web aplikacija, ništa posebno.

Skromne performanse

Chromebook nije računalo koje može u potpunosti zamijeniti klasičan PC. Limitiran je funkcijama koje se mogu izvoditi putem web preglednika. Premda je danas web aplikacija sve više, one uvijek ne mogu zamijeniti klasičan softver u svim segmentima, posebno u domeni gdje je potrebna veća propusnost podataka i hardverska snaga; kao što su 3D dizajn, obrada fotografija visoke razlučivosti i videa.

Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba, nedavno se osvrnuo na razvoj HTML-a osnovnog web jezika koji u svojoj petoj verziji “internetske stranice pretvara u računala”. 

Stari koncept, novo okruženje

Koncept kakav promovira Chromebook tek sada postaje interesantna alternativa klasičnom računalu. Bez razvijene internetske infrastrukture takvo računao prije samo par godina ne bi imalo nikakve šanse. Uostalom koncept mrežnog računala koji koristi aplikacije s interneta prije 15 godina pokušao je promovirati Sun, koji je u međuvremenu propao. Kompanija koja je bila najnaprednija u korištenju mrežnih tehnologija očito je krivo procijenila  trenutak za promociju mrežnog računala koje nije doživjelo tržišni uspjeh.

Scenarij u kojem se računalo nalazi negdje na mreži, dok terminal može biti bilo koji uređaj s tipkovnicom i ekranom, koncept je na koji ćemo se privikavati sve više.

Za one koji traže jeftino drugo računalo namijenjeno surfanju, pisanju, unosu podataka, a imaju dobru internetsku vezu, Chromebook može predstavljati zanimljiv izbor. 

Njegova konkurencija nalazi se u svijetu tableta koji ubrzano dobivaju mogućnost transformacije u prijenosnike.

Nova generacija Chromebooka

Chromebook je do sada predstavljan samo u oblicima jeftinog prijenosnika relativno slabih performansi. Nedavno se pojavila reklama koja bi mogla najaviti promjenu takvog koncepta. “Ukradeni” video agencije Slinky otkriva sljedeću generaciju Googleovog računala, Chromebook Pixel s ekranom osjetljivim na dodir rezolucije 2560 x 1700 točaka i aluminijskim kućištem.

Animirani spot koji je procurio u javnost ne može se smatrati autentičnom reklamom za novi Googleov prijenosnik. Analiza videa i agencije koja ga je producirala nude dovoljno sumnjivih elemenata. Službenih Googleovih komentara nema, a sprema li vlasnik najutjecajnije tražilice predstavljanje “Chromebook Pixela” i ulazak među proizvođače hardvera – saznat ćemo u maju.

Tradicionalno, Google svakog proljeća organizira I/O konferenciju na kojoj predstavlja vlastite novitete. U međuvremenu spekulacije o “Pixelu” podgrijava činjenica kako je domena chromebookpixel.com već zauzeta od registratora Markmonitor, kojem se Google nalazi na listi najvažnijih klijenata.

Programeri su otkrili i novosti u kodu Chrome OS-a, koji odgovora svjetlećim LED elementima reklamiranog prototipa što je još jedan znakovit detalj.

Bez obzira na spekulacije, sigurno je kako će Google nastavit razvoj Chrome OS-a, koji je već danas prilično uspješan projekt. Logično je očekivati kako će i hardver napredovati, zbog čega možemo očekivati sve zanimljivije modele i njihovo preklapanje s funkcijama tableta.

Podrška proizvođača hardvera

Google ne prodaje Chrome OS. Proizvođači hardvera tako su dobili novu platformu za distribuciju svojih računala, a Linux prostor za dokazivanje u desktop segmentu.

Korisnici su dugo izbjegavali Linux bazirana računala zbog nedostatka softvera i njihove notorne neprilagođenosti korisnicima, koji znaju zapasti u probleme prilikom konfiguriranja sustava.

Stvari su tu danas radikalno drugačije, ali stara reputacija sporo se mijenja. Linux korisnici jednostavno nisu imali podršku organiziranu na razini koju nude Microsoft ili Apple. Za dolaženje do rješenja svojih problema usmjeravani su na online forume i zajednicu okupljenu oko otvorenog softvera, što je mnogima stvaralo prepreku.

Google od korisnika skriva kompliciranu softversku pozadinu i nudi minimalno sučelje koje može zadovoljiti potrebe današnjih korisnika. Može li to Linux dovesti na stolove korisnika?

Još jedna prilika za Linux

OEM proizvođači hardvera, zapravo, nemaju previše izbora do prihvaćanja Linuxa. U Microsoftovom ekosustavu postaje im sve neugodnije.

Visoka cijena Windowsa uz pad prodaje prisiljava ih na spuštanje cijena i sve manje profitne marže. Ne treba čuditi što Chrome OS postaje sasvim uobičajen u njihovim ponudama.

Microsoft je odnedavno proizvođačima počeo konkurirati i u hardverskom segmentu. Nakon Microsoft Surfacea logično je očekivati i druge oblike računala s potpisom najveće softverske kompanije, koja ubrzano širi i svoj maloprodajni lanac trgovina.

Tradicionalni partneri Microsofta ne mogu si dozvoliti da se jednog dana nađu u slijepoj ulici i njihovo okretanje alternativnim rješenjima vrlo je logično. Donedavno, takav smjer nije nudio osobitu korist potrošačima. Situacija se u međuvremenu promijenila.

Danas postoje korisnici kojima je sasvim dovoljan prozor web preglednik za obavljanje svakodnevnih poslova vezanih uz računalo. Koji operacijski sustav se nalazi u pozadini postaje gotovo svejedno.

Izvor: Al Jazeera