Ovisnost o društvenim mrežama kao poremećaj

U rječnik moderne psihologije upisan je novi poremećaj: ovisnost o društvenim mrežama.

Klinika u Londonu već liječi više od 100 oboljelih, među kojima je, naprimjer, i jedan profesionalni nogometaš. I to nije sve.

Studija Univerziteta Chicago, objavljena prošle godine, zaključuje da društvene mreže poput Facebooka izazivaju veću ovisnost od alkohola ili cigareta.

Gemini Adams priznaje da je ovisnica. Nije narkomanka, niti alkoholičarka. Njen porok zove se Facebook.

“Koristila sam svaki aspekt Facebooka. Stalno sam provjeravala svoj profil, u bilo kojoj situaciji. Osjećala bih se anksiozno ukoliko bih jedan dan to propustila uraditi. Stalno zureći u kompjuter pogoršala sam vid.”

Izbjegavanje obaveza

Yoga je dio njene terapije odvikavanja od digitalnog. Sada ne koristi Facebook duže od pola sata dnevno. Jednom sedmično provede 24 sata bez interneta.

“Ta mala senzacija koja se pojavi kada osjetim želju da vidim da li je neko komentirao nešto što sam napisala jutros. Nekada sam bila pušač i taj osjećaj je veoma sličan”, objašnjava Adams.

Ovisnost o društvenim mrežama sada se tretira kao poremećaj. Psihijatar Richard Graham liječi skoro 100 ovisnika u dobi od 10 do 35 godina na klinici u Londonu.

“Počinju izbjegavati neodložne obaveze, a ponekad ne brinu ni o najosnovnijim ljudskim potrebama. Izbjegavaju jesti i piti, pate od nesanice, propuštaju važne sastanke ili odlazak na posao ili fakultet. To su mladi ljudi koji desetak sati dnevno provode na društvenim mrežama”, govori Graham.

Liječenje počinje potpunom apstinencijom. Ali u današnjem modernom dobu digitalne povezanosti mnogi se još ne mogu u potpunosti isključiti.

Izvor: Al Jazeera