Palestinci ne mogu doći do svoje zemlje

Izrael je 2005. godine evakuirao stanovnike tri mala naselja koja su bila nelegalno izgrađena na Zapadnoj Obali, no neki doseljenici nikad nisu napustili to područje, niti su mještane ostavili na miru. Iz sela Burqa, na okupiranoj Zapadnoj Obali, reporterka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh izvještava o tome kako su Palestinci spriječeni pristupiti svojoj zemlji.

Al Jazeerina ekipa posjetila je mjesto na kojem je nekad bio Homish, ilegalno židovsko naselje na okupiranoj Zapadnoj Obali. Prošle godine izraelski Vrhovni sud donio je rijetku naredbu da zemlju vrati izvornim palestinskim vlasnicima i to osam godina nakon što je naselje napušteno.

Međutim, njihova radost nije potrajala, jer su se židovski naseljenici ubrzo vratili da izbrišu svaki znak palestinskog vlasništva. Iako je zemlja pravno njihova, palestinski zemljoposjednici se ne usuđuju doći na svoju imovinu i, umjesto toga, samo raščišćavaju put koji su doseljenici blokirali.

Blokiran prilaz

“Nas zemljovlasnika ovdje ima oko 40. Čekamo da palestinska vlast počne projekte u ovom području, kako bismo mogli učiniti nešto s našom zemljom. Iskoristit ćemo zemlju, ali nam je potrebna zaštita palestinske vlasti”, kaže palestinski zemljovlasnik Hassan Ashqar.

Homish je jedno od tri naselja na Zapadnoj Obali koja je Izrael evakuirao kad se povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine, no to je bila prisilna evakuacija.

“Sad općina Burqa traži da izraelska Vlada sruši ono što je ostalo od naselja Homish, posebno jedan rezervoar za vodu i puteve koje su izgradili doseljenici. Razlog za to je što neki doseljenici i dalje dolaze, unatoč odluci izraelskog Vrhovnog suda, koji im zabranjuje dolazak na ovo područje”, javlja Nisreen El-Shamayleh.

Židovski naseljenici smatraju da zemlja pripada njima te žele spriječiti Palestince da ga koriste i zato su spalili stabla koja su zasadili stanovnici Burke te su i dalje prisutni na tom području.

“Ne želimo da imaju ikakav izgovor vratiti se – nijedan zid, stablo, niti spremnik za vodu. Ne želimo da ih zadržimo, jer će oni to uvijek koristiti kao razlog da se vrate na zemlju”, navodi Emad Seif iz vijeća sela Burqa.

Angažirani i odvjetnici

Međutim, odvjetnici, koji su se godinama borili dobiti ovaj slučaj, kažu da su izraelska Vlada i vojska dužni spriječiti povratak naseljenika.

“Izraelska Vlada je odgovorna za provedbu odluke suda, ali svi znamo da izraelska vojska nije zainteresirana za provedbu odluka, isto kao što je odugovlačila povratak zemlje vlasnicima”, ukazuje atvokat Mohammad al-Ashkar.

Bitka za jedno od najmanjih nekadašnjih izraelskih naselja traži puno vremena i truda i to je obeshrabrilo mnoge Palestince. Ako ovako dugo traje u jednom malom mjestu kao što je Homish, oni se pitaju kakve šanse imaju za ukidanje mnogo većih židovskih naselja i vraćanje zemlje koja im je, kako kažu, ukradena.

Izvor: Al Jazeera