Povratnici, česta meta napada iz mržnje

Prema podacima Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi koja, između ostalog, statistički prati napade iz mržnje, broj takvih napada u Bosni i Hercegovini proteklih mjeseci je u porastu. U julu ove godine zabilježeno je šest, u augustu 11, a u septembru 20 napada. Od maja ove godine zabilježeno je ukupno 58 napada iz mržnje širom Bosne i Hercegovine.

Među čestim metama napada su povratnici u bosanskohercegovačkim entitetima Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je Nezir Dardagan, 73-godišnji bošnjački povratnik u Zvornik.

Prije skoro tri mjeseca, prvog dana Ramazanskog bajrama, Nezira su napala i pretukla trojica mladića kada je sa sinom krenuo u džamiju na jutarnju molitvu.

“I tako lijepo su me pitali: ‘Da li se ovdje upotrebljava Es-selamu alejkum?’ A ja sam im odgovorio: ‘Da, upotrebljava se.’ A onda su me odmah zažegali…”, priča Dardagan.

‘Bio sam sav polomljen’

“Oni su mene udarili. Prvi put ja sam odmah u nesvijest pao… Ja se više ništa ne sjećam. A to kad sam pao… kad su me udarali ovdje [pokazuje na glavu], onda su me vjerovatno nastavili tući, jer sam bio sav polomljen”, dodao je.

Dardagan je zatražio medicinsku pomoć u zvorničkoj bolnici, ali kaže kako mu je rečeno da se vrati kući, jer se radi o lakšoj povredi. Zbog bolova je zatim otišao u tuzlansku bolnicu, gdje su mu konstantirane teže povrede glave i potres mozga.

Policija je ubrzo otkrila i privela napadače, a nakon obrade su pušteni.

“Jedan policajac nam je rekao da je to predato Sudu i sad iz Suda traže ponovo sve papire, ponovo izjavu, ponovo sve…”, kaže Nezirova supruga Hatema Dardagan.

Istraga i dalje traje. Advokati za krivično pravo objašnjavaju da u ovakvim slučajevima zna proći i po šest mjeseci do podizanja optužnice.

Slični napadi u zvorničkom kraju su u padu, izjavio je Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku, iako brojke i dalje rastu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

Ostaje u Zvorniku

“Godine 2002, 2003. i 2004. tih napada je bilo jako mnogo, razbijanja izloga bošnjačkih dućana, bacanja bombi, fizičkih napada na Bošnjake, šteta na džamiji, razbijanja prozora, zatim bacanja kamenja prilikom obavljanja vjerskih obreda… Međutim, iz godine u godinu taj trend je takav da se broj napada smanjuje”, kaže Muharemović.

“Prvi zapaženiji povratak Bošnjaka u Zvornik zabilježen je 2001. i 2002. godine. Od tada do danas vratilo se manje od 1.000 Bošnjaka u sami centar grada. Iako se broj napada na njih, njihovu imovinu i vjerske objekte znatno smanjio u proteklih 10 godina, napadnuti pojedinci poput Nezira Dardagana kažu kako se noću više ne usuđuju hodati sami”, izvještava iz Zvornika reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Pozitivni pomaci u Zvorniku, kaže Nezir Dardagan, za njega su mala utjeha, zbog posljedica koje i danas osjeća.

“Od bolova najgore što sam doživio jeste potres mozga. I onda sam ostao nestabilan…”, kaže Dardagan.

Uprkos posljedicama, ostaje u Zvorniku.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Grupa mladića u jutarnjim satima napala je vjernike koji su krenuli u zvorničku džamiju, kako bi obilježili prvi dan Bajrama. Uz pogrdne riječi i uzvike fizički su ih napali. Predsjednik zvorničkog džematskog Odbora Islamske zajednice Nezir Dardagan zadobio je lakše tjelesne ozljede.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO